Lluís Prats ha estat el guanyador del X premi Carlemany per al foment de la lectura amb l’obra ‘Archie, el nen que parlava amb elefants”. El premi té 8.500 euros de dotació que està repartida entre el Govern d’Andorra i Edicions 62. La presentació oficiual es farà quan es publiqui la novel·la el maig del 2021. S’havien presentat 38 originals.
Un consell lector —format per sis persones: les escriptores catalanes Maria Carme Roca i Laia Aguilar, les professores dels tres sistemes educatius d’Andorra Joana Bonet (Col·legi Sagrada Família), Roser Calvo (Lycée Comte de Foix) i Olga Andrés (Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino), i Glòria Gasch, editora i representant de Columna Edicions— ha estat l’encarregat de seleccionar quatre obres finalistes, que s’han lliurat al jurat per a la seva valoració i per a l’adjudicació del premi.
El jurat encarregat de triar l’obra guanyadora està format per nou estudiants d’entre catorze i setze anys, alumnes dels tres sistemes educatius d’Andorra, que han llegit les obres sota la supervisió dels seus professors de literatura. Els membres del jurat juvenil són: Nil Fonseca, Carla Giribet i Elsa Giribet, del Col·legi Sagrada Família; Andrea Jover, Mireia Iranzo i Ariana Pereira de l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino; i Alexandra Pereiro, Joan Vergés i Martina Ricart del Lycée Comte de Foix.
Lluís Prats va néixer a Terrassa el 1966. Va estudiar Art i Arqueologia a la UAB i a la Universitat de Girona. Ha treballat molts anys com a professor de Secundària i Batxillerat, com a editor de llibres d’art i ha dirigit una productora de cinema a Los Angeles. Ha publicat més d’una vintena de llibres des de novel·la juvenil a assaig històric. El 2018 va ser guardonat amb el prestigiós premi Strega Ragazzi per Hachiko. El gos que esperava que havia guanyat el premi Josep M. Folch i Torres el 2014, llibre traduït a tretze idiomes. El mateix 2019 va ser guardonat amb el premi Ramon Muntaner per la seva novel·la Kambirí, amb el premi Guillem Cifre de Colonya per Corporació d’alienìgenes i va obtenir per segon cop el Folch i Torres per Estimat monstre
Archie, el nen que parlava amb elefants està situada a Kenya el 1947. Una elefanta neix en un poblat a tocar de la plantació de té de la família Cunningham. La infantesa del petit Archibald quedarà marcada per aquest esdeveniment extraordinari. El vincle que s’estableix entre els dos durarà seixanta anys, i res, ni els canvis de continent, ni les moltes voltes que dóna la vida, aconseguiran desfer aquella amistat entre un nen i una elefanta, entre l’home i la natura. Malgrat abandonar Àfrica amb només onze anys, l’Archibald Cunningham somiarà sempre en tornar-hi i retrobar-se amb la seva amistat d’infància i només als seixanta-sis anys, després de jubilar-se, aconseguirà acomplir el seu desig: tornar a veure elefants en llibertat.