Arturo Mezquida, empresari propietari de l’empresa de Saragossa Obras y Contratas Espacios Verdes, va explicar com a testimoni en les investigacions de l’operació Cautxú contra la suposada corrupció a la Federació Andorrana de Futbol que empresa Concept Temps Lliure (on Tomàs Gea es accionista majoritari amb el 51%) li va demanar inflar un pressupost per a unes obres en camps de futbol per a la federació andorrana. El sobrepreu tenia con a objectiu incloure una comissió que havia de pagar ja que li ‘aconseguien’ l’obra. Se li va indicar que havia d’augmentar el pressupost gairebé el doble perquè així podia donar la comissió l’empresa de Gea i l’empresari aragonès cobraria igualment el que havia previst inicialment. El sobrecost el pagava la federació.

Amb aquestes indicacions Mezquida va inflar el pressupost per treballs de reparació en uns camps de la Federació de Futbol fins els 110.254 euros. L’aragonès es va quedar els 67.000 aproximadament que eren el cost real de l’obra i posteriorment va fer el pagament de 43.587 euros a Concept Lliure S.L. i va especificar en la documentació perquè ho estava abonant: ‘comisión Campo’. Tomàs Gea, actualment en llibertat provisional i processat en espera de ser jutjat per la suposada trama de corrupció a la federació de futbol, era en aquells moments el màxim executiu de la Federació de Futbol amb el càrrec de secretari general. Els fets van tenir lloc al 2016 i els camps on es van fer els treballs eren els de la Borda Mateu i Alàs.
Quan Mezquida paga a l’empresa de Gea per haver-li aconseguit el treball especifica el motiu: ‘Comisión Campo’
La batlle i el fiscal encarregats de l’Operació Cautxú per corrupció en la Federació Andorrana de Futbol van desplaçar-se a Saragossa al febrer per prendre declaració a Mezquida com a testimoni. També hi era l’advocat defensor, però no va fer cap pregunta. L’empresari aragonès, que diverses vegades pregunta si ha fet alguna cosa malament, va desgranant tot el procés. Primer cal explicar que el soci de Gea en Concept Temps Lliure és l’empresari (i també proveïdor de la Federació Andorrana de Futbol) Jesús García. El soci de Gea és també accionista majoritari de l’empresa espanyola Occión Diseño y Tiempo Libre. Aquesta empresa va arribar a facturar (i cobrar) de la Federació treballs per valor de 462.773 euros. Al mateix temps va enviar les suposades comissions a l’empresa que comparteix amb Gea per valor de 77.580 euros.

Mezquida explica perfectament com funciona el sistema que s’utilitzava per generar comissions. El contacta Jesús García, a qui ja coneixia d’altres feines anteriors, i li diu que hauria de fer un pressupost per a unes obres per a uns camps de la FAF. Quan li presenta la proposta, el soci de Gea li comenta que “vas muy bajo, carga un poco más por si tienes alguna cosa o tal, luego a parte habrá que pagar una comisión” Mezquida diu que “bueno, pues si se tiene que pagar una comisión pues se paga”. Li explica que al cost real del treballs se li ha d’afegir una comissió de 43.600 euros. S’entén que el pressupost inicial (on ja tira llarg perquè explica els preus d’Andorra considera que són molt més alts que a Espanya) i que correspon suposadament al cost real dels treballs era de poc més de 67.000 euros. Quan li afegeix la comissió es transforma en un de 110.254 euros. Per fer créixer la xifra artificialment el cost Mezquida reconeix que Jesús García li dona les indicacions perquè el pressupost quadri. La federació va acabar pagant prop del doble del preu real perquè l’empresari pogués abonar la comissió sense haver de renunciar a part dels seus guanys. L’aragonès deixa clar que els 43.600 euros no corresponen a cap percentatge de l’obra ni a cap criteri concret. Simplement s’havia d’arribar fins el 110.000 euros i suposadament es va haver de falsejar el preu real dels conceptes perquè la suma final fos la indicada. “Estaba todo como metido en la factura para que salga el número”, explica en la declaració judicial. L’indiquen que “como la empresa es mia y te pasa el trabajo, vas a cobrar tanto y me vas a dar tanto”
Quan Mezquida té el pressupost inicial real pels treballs, el soci de Gea li diu que “vas muy bajo” perquè ha de fer encabir la comissió per haver-li ‘aconseguit’ la feina
El propietari d’Obras y Contratas Espacios Verdes deixa molt clar que l’empresa de Gea no va fer cap treball i que la comissió és simplement per haver-li aconseguit l’obra. Mai va haver cap treballador de Concept Temps Lliure en els camps ni van tenir cap participació en les obres. A Mezquida tot això li va sonar estrany i va consultar amb la seva gestoria. Coneixia “per la tele” molts casos de corrupció i insinua que sospitava que alguna cosa no quadrava en l’operació perquè “no me he caído de un guindo”. La gestoria però li indica que mentre en el concepte de la factura hi consti ‘gastos de representación’ “fiesta, fiesta” perquè ell queda cobert i el problema, en tot cas, és de qui paga el sobrecost “que se apañe”. Afegeix que si “el importe és alto ya sabrà el comprador (la federació) lo que compra (…) tu trabajas, tu facturas y le pagas a quien le tienes que pagar”.

Mezquida va reconèixer les factures davant de la batlle, tant les que va cobrar de la FAF com la transferència que va fer a Concept Temps Lliure S.L. on constava el concepte ‘Comisión Campo’. Assegura que mai ningú li va dir que un dels màxims dirigents de la federació (Tomàs Gea) era el propietari majoritari de l’empresa a la qual se li pagava la comissió. Afirma que ell pensava que Concept Temps Lliure devia de ser propietat de Jesús García, però mai va preguntar qui estava darrera del benefici pel sobrecost de l’obra. Indica que mai ningú de la Federació Andorrana de Futbol l’ha contactat abans de declarar i diu no conèixer ni haver vist mai a cap dels processats o encausats per la suposada trama de corrupció a l’entitat. Li pregunten específicament per Tomàs Gea, Víctor Santos, José García López i Teresa Figueras. Manifesta que ni li sonen i que el que sap dels cas és perquè ho ha llegit per internet.
I aqui ningu sabia res…el actual secretari d’ estat tampoc?…curios…
I que tindra a veure l’actual secretari d’estat en tot això. Era una peça de l’engranatge esportiu com a seleccionador i res tenia a veure amb la gestió econòmica de la F.A.F. a cas els seleccionadors de la selecció espanyola (per posar un exemple) estaven al cas del que feia el sr villar?
Parlar per parlar és súper fàcil!
Era una peça de tot.Hem sembla que no saps de que parles.Aqui es un cercle tancat.
N’estic segur que tu saps del que parles clar que si!!
El.govern entra a investigar la F.A.F i troba tants indicis que segueix funcionant i nomenen a un menbre esportiu com a secretari d’estat.
Ets un gran profesional jajjaja
Potser estaria be que s investiguesin tots els clubs de la lliga. Ja que no s enten que en un club.sense anim de lucre hi hagin aportacion anonimes.
S’hauria d’investigar certs plans per quin motiu tota la cupula d’un determinat club rep un sou de la federeació
Per saber-ho tots.
Quina cupula al complert esta voste parlant?
Només el doble? No es el mes habitual els ultims anys. Adjudicacions pel triple del valor i ampliacions del maxim previst a la llei es veuen cada dia en serveis informàtics assessors fiscals i obres urgents. El delicte d’aquest home es no haver fet com els altres i pagar be a qui corresponia.
I aqui ningú sabia res… el actual secretari general tampoc? Que per cert esta imputat en el cas cautxu?
Aquestes maniobres no només les apliquen per les federacions, vigileu si contracteu qualsevol empresa que us digui que ells s’encupen de tot, per fer obres o reformes, busqueu vosaltres mateixos els industrials, ja que el protòcol d’aquests es engreixar els pressupostos i cobrar-li més al client i apart s’emporten la comissió per donar-li la feina a dit indústrial, al qual li fan rebaixar el seu pressupost al máxim o no arriben ni a cobrar per pagar despeses!!!