La Fiscalia General de Mèxic (FGR) investiga tres viatges “inusuals“ a Espanya i Andorra d’Alberto Alcántara Martínez, excoordinador general de Recerca d’aquesta institució. L’alt funcionari va afavorir presumptament l’arxivament de la causa contra l’advocat Juan Ramón Collado Mocelo, que està sent investigat a Andorra per blanqueig de capitals. Collado, lletrat de l’expresident Enrique Peña Nieto, del Partit Revolucionari Institucional (PRI), va ocultar 120 milions de dòlars (107 milions d’euros) en la Banca Privada d’Andorra (BPA) entre 2006 i 2015. Les gestions d’Alcántara van aconseguir que es desbloquegés aquests diners segons publica El País.
La fiscalia mexicana investiga suposades irregularitats de funcionaris d’aquesta institució que durant el mandat de Peña Nieto (2012-2018) va facilitar informació falsa a les autoritats d’Andorra perquè arxivessin el cas contra Collado. Totes les seves sospites se centren en Alcántara, cessat del seu lloc. S’indaguen les visites del fiscal a Espanya i al Principat d’Andorra.
Alcántara es va reunir en aquests “inusuals ” viatges amb el fiscal general d’Andorra, Alfons Alberca, i amb les jutges Canòlic Mingorance i Maria Àngels Moreno, que instruïen la causa de Collado per blanqueig, segons confirmen a aquest periòdic dues fonts de la recerca. “L’objecte principal d’aquests viatges era convèncer a les autoritats d’Andorra que Collado era un ciutadà exemplar i que l’origen dels seus diners era lícit. Alcántara, més que un fiscal, semblava l’advocat de Collado”, assegura una font coneixedora de les trobades. “El Banc de Mèxic, Hisenda, Presidència, tots es van confabular per a alliberar els fons de Collado”, afegeix.
L’estratègia d’Alcántara i de la Fiscalia del Govern de Peña Nieto va consistir a iniciar una recerca a Mèxic sobre els fons de Collado per a justificar el seu origen, arxivar el cas i evitar que la Justícia d’Andorra continués amb la causa perquè era un fet ja jutjat. Van elaborar un informe en el qual es beneïa l’origen de la fortuna de Collado. “Es desprèn que [Collado] obté ingressos lícits. No procedeix l’exercici de l’acció penal (neap)”, va afirmar llavors la representant del Ministeri Públic mexicà Anahí Marcela Mendoza.
La Fiscalia d’Andorra va posar pegues a la presentació del citat informe, però Alcántara va tornar de nou amb el document validat per un jutge. En 2018, les seves gestions van aconseguir que la Justícia andorrana arxivés de manera provisional el cas i s’alliberessin els 93 milions de dòlars (76,5 milions d’euros) que acumulava llavors el conjunt de comptes de l’influent advocat a BPA.
La Fiscalia General de Mèxic ha remès una comissió rogatòria a Andorra en la qual informa que investiga a Alcántara per un delicte contra l’Administració de Justícia. El Ministeri Públic demana conèixer la informació sobre els tres viatges d’aquest alt funcionari i qualsevol dada que acrediti la seva participació en la recerca sobre Collado. Un lletrat que, al costat de Peña Nieto, ha defensat a rellevants figures de l’establishment mexicà, com el líder sindical de Pemex Carlos Romero Deschamps; ml’exgobernador de Quintana Rosego, el priista Mario Villanueva; a Raúl Salines de Gortari, empresari i germà de l’expresident de Mèxic Carlos Salines de Gortari.
El cas Collado va donar un gir inesperat el juliol de 2019. Ja amb Andrés Manuel López Obrador en el Govern, l’advocat va ser detingut a Mèxic per blanqueig de diners i delinqüència organitzada (delictes similars pels quals es va arxivar provisionalment la seva causa a Andorra). I, un mes després de l’arrest, el jutjat andorrà que investigava al lletrat va reobrir la causa i congelava 93 milions de dòlars (76 milions d’euros) de l’advocat del poder.
BPA tenia com a clients a polítics del PRI; a la trama d’exministres d’Hugo Chávez (1999-2013) que va saquejar 2.000 milions de Petrolis de Veneçuela S. a. (PDVSA); i a alts funcionaris del Perú, Panamà, Colòmbia i l’Equador que van cobrar suborns de la constructora brasilera Odebrecht a canvi de l’adjudicació d’obres. Les màfies xinesa i russa també van recórrer a aquesta institució financera.
Sis dies abans de la seva detenció a Mèxic per presumpte blanqueig de capitals, Collado va transferir 11,6 milions de dòlars (10,5 milions d’euros) des d’Andorra a un compte en el BBVA a Madrid. El destinatari dels diners continua sent un misteri.
L´API no diu rés, i la Moreno, ja no parla?
juas, juas, juas