gents de la Policia Nacional -en col·laboració amb la Policia d’Andorra, la policia portuguesa, Europol, Interpol i Eurojust-, van desmantellar una infraestructura d’emissió il·legal de continguts audiovisuals que comptava amb més de 100.000.000 descàrregues. L’emissió de continguts es realitzava a través d’una aplicació denominada Mobdro i els seus titulars es lucraven dels ingressos que generava la publicitat inserida -tant en l’aplicació com en la pàgina de descàrrega-, així com del cobrament d’una subscripció en la versió Premium. Els agents van observar una altra font d’obtenció de beneficis, consistent en la cessió dels recursos de connexió dels seus milions d’usuaris a una empresa d’anonimització a canvi d’un accés lliure de publicitat als continguts de la plataforma; a més, estimen que el lucre il·lícit supera els 5.000.0000 d’euros. L’operació va finalitzar amb la detenció d’una persona i la realització de tres registres simultanis, dos d’ells a Múrcia i un tercer a Andorra.
La recerca es va iniciar a l’octubre de 2018 arran de les denúncies presentades davant la Policia Nacional per la ACE –Aliança per a la Creativitat i l’Entreteniment-, la Lliga de Futbol Professional i la Premier League per emissió no autoritzada de continguts audiovisuals, subjectes a drets d’autor, a través d’una aplicació denominada Mobdro. Després de diverses gestions policials, els agents van comprovar els fets denunciats i van constatar que l’emissió de continguts es realitzava a través d’una aplicació disponible per a Android i accessible en diversos dominis. Així mateix, van determinar que els seus titulars s’estaven lucrant, d’una banda, dels ingressos obtinguts de la publicitat inserida tant en l’aplicació com en la pàgina de descàrrega de la mateixa i, per una altra, del cobrament d’una subscripció en la versió Premium.
Amb l’avanç de les perquisicions, els agents van identificar una altra font d’obtenció de beneficis que consistia en la cessió dels recursos de connexió dels seus milions d’usuaris a una empresa d’anonimització a canvi d’un accés lliure de publicitat als continguts de la plataforma.
Pàgines gestionades des d’Espanya i Andorra. En un primer moment, els investigadors van identificar a un ciutadà espanyol com a creador de l’aplicació i únic receptor dels beneficis econòmics, generats a través d’una societat de la qual només ell era administrador. A més, durant el transcurs de la recerca aquest individu va traslladar el seu lloc de residència, així com la gestió de l’aplicació, a Andorra. No obstant això, posteriorment van detectar que hi havia altres tres persones implicades que, presumptament, estarien mantenint l’activitat delictiva de l’aplicació a Espanya mitjançant la promoció de la mateixa en diferents dominis web.
Per aquests motius -i a fi d’evitar la continuïtat delictiva- el mes de febrer passat es van realitzar tres registres simultanis, dos a Múrcia i un tercer a Andorra, sota la coordinació d’Europol I Eurojust. Gràcies als registres practicats a Múrcia, els agents van determinar que no existia una veritable connexió entre les pàgines gestionades des d’Espanya i les gestionades des d’Andorra, concloent que en realitat la variant espanyola aprofitava els seus continguts mitjançant la creació d’una pàgina amb el mateix nom (Mobdro) i diferent extensió. Fet això, posicionaven la seva pàgina millor que l’original en els diferents cercadors d’Internet i, d’aquesta manera, l’usuari que volia utilitzar l’aplicació havia de passar necessàriament per aquesta pàgina abans de ser redirigit a l’original. En aquest sentit, els creadors de la pàgina copiada cobraven pel trànsit i la publicitat, al mateix temps que el titular de la pàgina original continuava lucrant-se gràcies a les descàrregues de l’aplicació i a la cessió de recursos.
La recerca va permetre bloquejar l’accés des d’Espanya a més de 20 dominis relacionats amb l’aplicació, així com el bloqueig dels servidors que allotjaven el contingut il·lícit. D’altra banda, els agents també van retirar l’aplicació de les plataformes on es trobava a Espanya i a Portugal. El registre realitzat a Andorra va permetre obtenir abundant documentació sobre la manera de monetitzar la pàgina per a obtenir el lucre il·lícit, en concret sobre la relació financera. Així mateix, es va sol·licitar el bloqueig judicial de nou comptes bancaris i es van intervenir nombrosos dispositius informàtics, mòbils i sistemes d’emmagatzematge, a més de dos vehicles i una finca al Principat d’Andorra (valorats en 450.000 euros). Els agents estimen que la infraestructura d’emissió il·legal de continguts desmantellada hauria produït un lucre il·lícit superior als 5.000.000 d’euros.