La família ha lliurat l’escrit al jutge central número 5 de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga a l’ex-president català Jordi Pujol, la seva esposa Marta Ferrusola i els seus fills arran de la fortuna que van tenir oculta a Andorra. Els advocats de la defensa, Cristóbal Martell i Albert Carrillo, van demanar al magistrat que sol·licités a l’Agència Tributària la certificació però el magistrat es va negar per recomanació de l’Advocacia de l’Estat, segons publica Efe.
L’escrit de l’Advocacia de l’Estat, signat per la lletrada Rosa María Seoane -figura clau en els judicis del procés contra els líders condemnats per sedició-, s’oposava al fet que el jutge sol·licités aquesta certificació. La lletrada defensava que era una diligència “innecessària” i que els imputats poden obtenir aquesta informació i aportar-la al jutjat de considerar-lo oportú per als seus interessos.
D’aquesta forma, han estat els Pujol els que han sol·licitat una certificació de les dades comunicades a Espanya a través de l’Estàndard per a l’Intercanvi Automàtic d’Informació sobre Comptes Financers en Matèria Tributària, basat en els procediments que es defineixen en l’Estàndard Comú de Declaració (CRS), en el qual participen 101 jurisdiccions, entre elles Andorra, Suïssa i Liechtenstein.
El departament d’Inspecció Financera i Tributària de l’Oficina Nacional de la Recerca del Frau de l’Agència Tributària ha corroborat que en 2017 únicament constaven dos comptes a nom de Josep Pujol Ferrusola en la Banca Privada d’Andorra (BPA), amb un saldo conjunt de dos milions d’euros -que ja havia declarat-, i un compte de Mireia Pujol Ferrusola en la Banque Postale de França, amb saldos que entre 2016 i 2018 van oscil·lar entre els 55 i els 188 euros.
En el cas de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l’expresident català, l’Agència Tributària va sostenir en aquest informe que va poder haver defraudat fins a 10,4 milions d’euros entre 2003 i 2012. L’únic fill que es va dedicar a la política, Oriol Pujol, va fer que els diners de la seva part de l’herència el gestionés el seu germà Jordi. Durant el seu divorci el germà gran, va posar un compte amb 1,8 milions d’euros a nom del seu pare per a evitar que l’exdona es quedés una part.
En un escrit dirigit a l’Audiència Nacional, la defensa dels Pujol subratlla que el “silenci” en la resposta respecte a la seva sol·licitud per a detectar l’existència de fons de la resta de la família “no és innocu”, ja que “aporta una informació” d’interès ja que constata que no existeixen comunicacions CRS vinculades a ells.
La defensa dels Pujol es queixa de les “febleses i gratuïtats” de diversos dels informes amb què la UDEF sosté en la causa que la família de l’expresident català disposava d’un “patrimoni desorbitat” vinculat a una suposada “activitat delictiva generadora dels fons”.
Per a donar valor al contingut de l’informe basat en les comunicacions CRS, la defensa dels Pujol ressalta que el propi director de l’Agència Tributària al 2018, Jesús Gascón, va assenyalar en un congrés a Alacant que aquest mecanisme d’intercanvi automàtic d’informació havia permès detectar 457.000 milions d’euros en comptes a l’estranger.