El Tribunal Oral Criminal Federal 1 de Mar del Plata va condemnar aquest divendres a penes d’entre 25 i 6 anys de presó a tres integrants de la secta coneguda com a Yogui acusats del delicte de tràfic de persones amb finalitats d’explotació i reducció a la servitud i alteració d’identitat de menors. El tribunal ha ordenat el decomís dels béns que tenia la secta entre els quals hi ha diners en comptes corrents a Andorra. S’enviarà una comissió rogatòria per a recuperar el capital que la secta tenia tant al Principat com als Estats Units així com el comís de l’hotel que era el centre de la secta i dos apartaments a Buenos Aires. La secta hauria captat i s’hauria aprofitat de 32 persones en situació vulnerable, alguns dels quals van ser esclavitzats i van patir abusos sexuals. El líder Eduardo Nicosia no ha estat jutjat perquè va morir l’any passat a la presó i les seves filles formen part de les víctimes d’abusos sexuals i esclavatge.
El judici contra els responsables de la secta ha durat més de vuit mesos i ha acabat amb diferents condemnes: Silvia Cristina Capossiello (70 anys), sentenciada a 25 anys de presó; Sinecio de Jesús Coronado Acurero (75 anys), condemnat a 14 anys, i Luis Antonio Fanesi (65 anys), a 6.
Els tres van ser trobats culpables del delicte de “tràfic de persones, sota la modalitat de captació i acolliment, amb finalitats d’explotació laboral i reducció a la servitud” de quatre víctimes, com a membres d’una organització que va funcionar des de 1970 a Veneçuela i l’Argentina. La secta va ser desarticulada el juliol de 2018, en la seva seu de l’Hotel City a Mar del Plata.
Sílvia Cristina Capossiello –parella d’Eduardo Nicòsia, que era el líder i fundador de la secta, mort el gener de 2021– va ser sentenciada com a coautora d’aquest delicte, mentre que Coronado Acurero, de nacionalitat veneçolana, va ser condemnat com a partícip necessari, i Fanesi com a partícip secundari. Capossiello va ser declarada culpable a més, en qualitat de partícip necessària, de “violació reiterada agreujada i abús deshonest” soferta per quatre dones, entre elles les filles del líder religiós, i també de “d’alterar la identitat de menors de 10 anys” i “falsedat ideològica d’instrument públic”.
La sentència inclou una multa de 30 milions de pesos per a dues de les víctimes i de 15 i 10 milions per a altres dues, pel “mal moral” sofert i per això s’ha ordenat el comís dels fons de la secta, part dels quals es troben a Andorra. El judici pels delictes comesos per aquesta secta es va iniciar al setembre de 2021, i després de les declaracions de desenes de testimonis, el Ministeri Públic Fiscal va considerar acreditat que els tres imputats “es valien d’un procés de coerció psicològica i aïllament de les víctimes, típic de les organitzacions sectàries, generat a partir de la manipulació psicològica que se’ls imposava”.