L’expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana està a un pas de ser processat per haver-se apropiat, suposadament, de comissions il·lícites en el procés de privatització de les ITV valencianes quan es compleixen tres anys de la concessió de la llibertat provisional, després de ser detingut i empresonat.
Les últimes perquisicions de la Guàrdia Civil han permès als investigadors reconstruir l’estructura societària de la qual suposadament es va servir Zaplana i els seus col·laboradors per ocultar a BPA els fons provinents dels suborns. En diversos informes, els tècnics de la Guàrdia Civil han trobat rastre d’uns nou milions d’euros que van estar dipositats originalment a Luxemburg i posteriorment van ser transferits a comptes d’Andorra, a nom de testaferros de Zaplana i l’origen dels quals es presumeix delictiu. Els diners es portaven a BPA majoritàriament en metàl·lic per no deixat rastre per part dels testaferros de Zaplana.
Segons consta en el sumari del cas, les adjudicacions falsejades van poder reportar a aquesta organització corrupta una suma total de 10.521.351,3 euros. Sobre Zaplana, també exdirectiu de Telefónica, i la major part de processats pesen les acusacions de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. El cas Erial, en el qual està imputat Zaplana, es va obrir per a investigar el suposat cobrament d’aquests 10,5 milions d’euros en comissions derivades de les concessions d’ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana.
La instrucció judicial, segons han informat a Efe fonts del cas, es troba en la seva fase final i, malgrat la recent pròrroga de la instrucció acordada per la titular del Jutjat d’Instrucció número vuit de València, s’espera que es posi punt final a la mateixa en qüestió de setmanes, tot això amb la intenció d’asseure’l en la banqueta als acusats aquest mateix any.
Aquesta pròrroga, han assenyalat les mateixes fonts, es va acordar exclusivament per a la sol·licitud d’informació a diversos ajuntaments castellonencs sobre suposades irregularitats en la contractació amb l’empresa Elecnor i el cobrament de suborns per part de l’exconseller Fernando Castelló.
Entre els investigadors existeix la sensació que aquesta part de la recerca no afecta el nucli del cas i, en conseqüència, podria ser separada de la peça principal i fins i tot remesa als jutjats de Castelló, la qual cosa permetria concloure la instrucció del conegut com a cas Erial i obrir la fase de presentació d’escrits d’acusació i defensa.
En aquesta fase és molt probable, segons ha pogut saber Efe, que les acusacions quedin sensiblement delimitades respecte al gran volum d’investigats que s’han acumulat en la fase d’instrucció.
L’exdirigent del PP va ser detingut el 22 de maig de 2018 i va ser posat en llibertat el 7 de febrer de 2019 encara que, d’aquests 259 dies, 51 els va passar a l’Hospital La Fe de València, on va ser assistit per a controlar diverses malalties que són conseqüència de la leucèmia que pateix des de 2015.