Andorra ha d’aprofitar la crisi del coronavirus per constituir un nou panorama econòmic en què el país sigui més competitiu, i això passa per diversificar l’economia i millorar la connexió transfronterera. Aquesta seria la principal conclusió a la que han arribat els conferenciants del vint-i-dosè cicle de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) que, per primera vegada, s’ha celebrat de manera telemàtica i ha comptat amb el seguiment de més d’un centenar de persones.
La taula rodona, protagonitzada pel president de l’EFA, Francesc Mora; el conseller general i president de CISA Group, Carles Naudi, i el president de Grandvalira, Joan Viladomat, ha girat entorn la necessitat de diversificar l’economia i millorar els accessos al país. Segons Mora, “venim d’un llarg període de pèrdua de competitivitat i aquesta crisi ha de ha de ser un punt d’inflexió per les dinàmiques econòmiques andorranes dels pròxims anys”. Ha recordat que es pot “diversificar l’economia” dins del mateix sector turístic, ja que és una activitat tradicional al país que no desapareixerà. Per la seva banda, Naudi ha apostat per buscar noves vies empresarials com la plantació de cànnabis, “molt més productiva que la de tabac”, o el desenvolupament del ‘blockchain’, que “permetria generar taxes especials que permetrien adoptar un fons sobirà i tenir dividends per a les futures generacions”.
Sobre la mobilitat transfronterera, el president de l’EFA ha estat molt contundent, definint-la com un “estrangulament físic i real al creixement econòmic d’Andorra”. Tal com ha afirmat, “la dificultat per accedir al país fa que quedi cada vegada més lluny” i creu que el problema s’ha d’afrontar “pensant en el transport aeri, de manera real i efectiva”. En relació amb això, Viladomat s’ha mostrat molt esperançat amb el funcionament regular de l’aeroport d’Andorra la Seu. El president de Grandvalira ha avançat que estan mirant d’organitzar “vols que surtin cada divendres i diumenge a diversos punts d’Europa i el món perquè així la gent vingui a esquiar durant el cap de setmana o de dilluns a dijous”. Ha recordat que el 25% dels seus clients arriben en avió i malgrat que li agradaria que arribessin vols de fins a 280 passatgers, s’ha mostrat optimista amb els que podran aterrar a la Seu (de fins a 70 passatgers). Des de Grandvalira tenen la intenció de començar amb vols amb Madrid i Lisboa, i anar ampliant el mercat, “sent conscients que ens arriba molta gent del Regne Unit i Rússia”. Aquests primers vols, “ens donaran un tast del que podria ser la dinàmica habitual”. Per últim, s’ha mostrat rotundament contrari a la creació d’un aeroport a Grau Roig, assegurant que “per molt que alguns s’entestin, un aeroport no hi cap allà, però no seré jo qui digui que deixin de perdre diners d’aquesta manera”.
Totalment d’accord amb el Joan Viladomat,pel que fá a la quimera,del aeroport de Grau Roig.
Al de La Seu d’Urgell avions tipus ATR50,poden aterrar actualment.
Ara que s’han homologat els aterratges i enlairaments amb GPS ,seria el moment d’allargar la pista,pels avions tipus ATR70.
Tot aixó afegit a les gestions del actual Govern,amb la EU ,per la nostra integració europea,eliminaríe el gran obstacle que representa les aduanes i fronteres,amb els nostres veins.
No podem continuar aillats amb tansols conexions terrestres,que han millorat molt,pèro que continuen fent l’acces a Andorra,massa llarc i complexe.
Cal que hi possem,fil a l’agulla!
Ok, algunos hechos. La pista tiene 1267 m de longitud útil. Un avión con 280 pax es un sueño imposible en La Seu: NO sucederá a menos que se realice una extensión importante del aeropuerto y la pista, puede suceder durante aprox. 389 millones de euros, requiere voluntad política en España y ambición de Aeroports de Catalunya.
Incluso un avión con 70 pax no sucederá; sí, un ATR 72 puede acomodar 70 pax y ATR realizó un vuelo de prueba con dicho avión, PERO estaba vacío.
Un ATR 72 requiere 1367m en MTOW al nivel del mar, agregue aprox. 21% por despegar en La Seu debido a la altitud. Por lo tanto, despegando con pasajeros y combustible (para un rango de hasta 1500 km), el avión nunca despegará. Ahora con 50 pax, equipaje limitado y combustible limitado, puede llegar a Lisboa, Madrid definitivamente: el Reino Unido y Rusia lo olvidan a menos que cargue combustible en algún lugar.
Esto lleva a un problema fundamental de rentabilidad.
Nota: La terminal de La Seu también está limitada al manejo máximo de pax de 50 pax por hora, lo que limita los movimientos por hora de aeronave.
Mirando todas las opciones para Andorra (Grau Roig, La Rabassa, La Seu y otros dos lugares que no mencionaré por ahora) los primeros 3 en la lista no son factibles para números de pasajeros serios y rentabilidad. La Seu, si se amplía según mi propuesta a Aeroports de Catalunya, puede generar números importantes y aumentar el PIB en aproximadamente 2 mil millones al año.
Hay otros dos sitios que pueden funcionar mejor que La Seu pero requerirán túneles caros, pero pueden ser rentables. Uno es propiedad de Aeroports de Catalunya, por lo que la falta de ambición es un problema y la política local lo bloqueará.
El sitio final del que puede escuchar en un futuro cercano.
——-
Ok, some facts. The runway is 1267m of usable length. A plane carrying 280 pax is a pipe dream at La Seu – NOT happening unless a major extension of the airport & runway is undertaken, can happen for approx. 389 million euros, requires political will in Spain and ambition from Aeroports de Catalunya.
Even a plane with 70 pax will not happen – yes an ATR 72 can accommodate 70 pax and a test flight was conducted by ATR with such a plane BUT it was empty.
An ATR 72 requires 1367m at MTOW at sea level, add approx. 21% for taking off at La Seu due to altitude. Therfore, taking off with full pax and fuel (for a range of upto 1500km) the plane will never take off. Now with 50 pax, limited baggage and limited fuel you may just get to Lisbon, Madrid definitely – UK & Russia forget it unless refueling somewhere.
This leads to a fundamental problem of profitability.
Note – La Seu terminal is also limited to maximum pax handling of 50 pax per hour – limiting movements per hour of aircraft.
Looking at all the options for Andorra (Grau Roig, La Rabassa, La Seu and two other places I will not mention for now) the first 3 in the list are not feasible for serious passenger numbers & profitability. La Seu if extended as per my proposal to Aeroports de Catalunya can bring serious numbers and grow GDP by about 2 billion a year.
There are two other sites that can work better than La Seu but will require expensive tunnels but they can be profitable. One is owned by Aeroports de Catalunya so lack of ambition is an issue and local politics will block it.
The final site you may hear about in the near future.
Osti que largo tu explicación.
Pero el nuevo modelo de ATR tiene mayor capadidad de despuegue y puede aterrizar y despegar en pistas mas cortas como es es caso de la Seu.:
https://es.wikipedia.org/wiki/ATR_72
See reply to George…
Veig que per “Airport facts”,li es dificil llegirbé el catalá.
En Joan Viladomat no diu que aterrarán aeronaus de 280 pax,ja es contentaría amb ATR’s de 70 pax.
On son els altres aeroports,alternatius al de La Seu?.
Seria interesant coneixer la proposta que ha fet a Aeroports de Catalunya!.
Bona sort!
Good luck!
Tienes razón, no leo a Andorran. Pero su comentario me hizo pensar en la traducción. Si miro ese translation con una interpretación diferente, entonces Joan está absolutamente en lo cierto, puede obtener su aterrizaje de 280pax en La Seu. 4 ATR entrantes 72-600 por hora (1 cada 15 minutos) con 70pax por vuelo estarán bien, ya que despegan de Madrid, Lisboa o incluso LCY: el límite de la terminal hasta donde entiendo es de 50 pax por hora es saliente.
Totalment d’acord amb el comentari d’Airportfacts. Crec que s’enganya a l’opinio publica amb la falsa expectativa que l’aeroport La Seu es un aeroport comercial usual que comunicarà Andorra amb el mon. Com be s’ha dit la pista actual no permet mes que avions ATR42 amb radi molt reduit, i a Europa hi ha pocs operadors que utilitzin aquest avio. La unica opcio de futur per la Seu es allargar la pista (Funchal a Portugal ho va fer amb pilones) i permetre l’aterratge de familia 737 o A320 q obriria realment Andorra a l’economia internacional.
Com a andorra, preferiria sempre aquesta opcio d’aeroport dins territori nacional, per que l’impacte economic seria major i evitaria l’aillament que hem viscut en determinades situacions els darrers dos anys.
SIN animo de polemizar, el nuevo ATR 72-600 necesita una longitud de pista de 1000 metros a plena carga y a nivel de mar.
Mi error al mirar el numero de 72-500 para el despegue. Fueron los 600 los que hicieron el vuelo de prueba. El 600 todavía necesita 1175m en MTOW, SL, ISA. No estoy en desacuerdo, podría despegar en menos distancia, pero la carga útil se ajustó (menos pasajeros o fuel):
http://www.atraircraft.com/products/ATR-72-600.html