Andorra ja treballa en el desenvolupament de la candidatura que ha de permetre ser el primer país de món en esdevenir reserva de la biosfera de la Unesco. Segons el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, l’elaboració del document s’allargarà al voltant de divuit mesos, per la qual cosa s’espera que el resultat final es presenti a finals del 2022. Un cop fet aquest pas, el comitè encarregat de validar la candidatura disposarà d’entre quatre i sis mesos per emetre el seu veredicte. Per tant, la decisió final es donarà a conèixer a mitjans del 2023. Fins a la data, hi ha 701 reserves de la biosfera repartides en 124 països, dels quals 21 són transfronterers. En cas que el veredicte final fos favorable, el Principat formaria part de la xarxa regional EuroMAB, què és “la part europea del programa”, i també s’integraria dins de la xarxa de treball de muntanya.
El director d’Actua Innovació i de l’IEA, Marc Pons, ha revelat que aquest títol no representa “cap figura de protecció cap al medi ambient”, sinó que busca “intentar treballar en mecanismes que permetin buscar consens entre el desenvolupament econòmic i la preservació del patrimoni cultural i natural”. Un clar exemple de zones que ja compten amb aquesta certificació és l’illa de Menorca, que centra la seva activitat principal en el turisme i “és reserva de la biosfera”. “Als anys 70 van apostar per aquesta figura per tal de desmarcar-se de les altres illes i especialitzar-se cap a un desenvolupament del turisme basat en un model més sostenible”, ha afegit Pons.
Així mateix, Gallardo ha indicat que la voluntat és “treballar la candidatura per presentar un molt bon dossier que reuneixi tots els requisits”, entre els quals s’ha de tenir en compte que hi hagi consens polític i social; participació sectorial des de l’inici del procés; integració dels comuns i els quarts com a pilar fonamental; transversalitat dels treballs entre els departaments de Medi Ambient, Agricultura, Turisme, Cultura, Educació, Comerç i Indústria, i la creació d’un consell estatal de la biosfera, que ha d’incloure representació del Govern i de les corporacions comunals, “per determinar accions polítiques” i emprendre així la creació d’una futura agència estatal de la biosfera.
Com a punts més rellevants, Gallardo ha destacat l’alt valor del patrimoni natural i cultural existent al país; els espais naturals protegits d’Andorra; l’ordenament jurídic del Principat “completament alineat amb els objectius estratègics de l’EuroMAB; el compromís del Govern en el desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); l’estructura del règim de propietat del territori, i la sensibilitat social pel que fa a la preservació dels valors patrimonials del país. A més, la candidatura d’Ordino “és compatible amb el projecte nacional”. En aquest darrer cas, s’espera saber si la parròquia serà acceptada per la Unesco a finals del pròxim mes d’octubre.
Per tal de treballar profundament el text, el titular d’Economia ha manifestat que el pes de la feina el suportarà “un equip intern”, ja que es contractarà una persona que ja va treballar en la candidatura d’Ordino i, a més, també es comptarà amb l’assessorament del despatx d’Huguet Advocats, que en el seu dia va ser l’encarregat d’aconseguir la certificació de la Unesco per a Menorca. Així, Pons ha reconegut que “en alguns aspectes estem per davant de la Unesco pel que fa al desplegament normatiu”, la qual cosa suposa un avantatge pel Principat.