Mariona Boix va guanyar als 18 anys el campionat d’Espanya d’Eslàlom i formava part de l’estructura de la federació espanyola. Somiava amb guanyar una medalla olímpica i ara aspira a caminar sense dolor. Acumula 12 operacions en els últims set anys per una lesió de genoll que va patir en una competició a Andorra i que va convertir la seva prometedora carrera esportiva en un record llunyà i cerca una solució definitiva. Al març del 2015, va caure en una competició a Andorra i es va trencar el genoll: trencament del lligament creuat anterior, del menisc intern i del lligament lateral intern. I va començar el seu calvari. “Ara només vull fer vida normal”, demana. És incapaç de doblegar bé el genoll, té dolors i no pot treballar. Els traumatòlegs descarten més cirurgies i li han proposat una última solució: un tractament amb cèl·lules mare que no ofereix la sanitat pública. Sense capacitat econòmica per a costejar l’operació, la catalana va obrir una pàgina de micromecenatge per a aconseguir 16.000 euros dels 18.000 que li demana una clínica privada. Així ho publica El País.
El genoll mai va quedar com van predir els metges. Va tornar a esquiar, però ni els resultats ni les sensacions eren les mateixes. Boix va haver d’abandonar l’esquí d’alta competició quan la federació va deixar de comptar amb ella un any després. “Va ser el primer gran cop”, recorda des de la seva casa de Sant Martí de Centelles (Osona). Després van venir anys de quiròfans, rehabilitacions, solucions imperfectes i desenganys que busquen un final feliç.
El seu equip mèdic li va oferir un tractament alternatiu amb tres fases: obtenir cèl·lules mare de la seva medul·la òssia mitjançant puncions en la part posterior de la pelvis; conrear aquestes cèl·lules durant tres setmanes per a multiplicar-les fins als 250 milions; i finalment introduir-les en el genoll per a regenerar el cartílag danyat i guanyar elasticitat en els teixits. “Ara tinc el genoll com la d’una àvia de 100 anys”, exemplifica Boix. L’exesquiadora espera observar els primers beneficis a la fi d’enguany amb un tractament en auge i que intenta vèncer l’escepticisme de part del sector sanitari. “Les teràpies regeneratives són part de l’evolució de la traumatologia”, considera Lluís Til, traumatòleg i exmembre de l’equip mèdic del FC Barcelona. El metge veu positiu buscar una “una millor regeneració dels teixits” i augmentar els processos de “autocuració”. Admet, no obstant això, la falta de consens: “Perquè la medicina avanci es necessiten estudis amb una mostra de població major, i ara es comptabilitzen casos més aïllats i difícils de comparar”, resumeix. Un estudi de la revista BMJ va concloure que hi havia un “efecte positiu” en l’ús de les cèl·lules mare, encara que va remarcar que la certesa d’aquestes proves eren entre “baixes i molt baixes”.
Nena, aixo es el risc de l’esport d’alta competició.
Bona sort ✨. Espero que pugis fet Aquest tractament i tornar a la vida sense dolor 💖
Part of the job, plus are you not insured?
Dedicada al sport nacional,i és queda sense recursos i qui l’ajuda?una pena d administracions..!