La vacuna d’AstraZeneca contra la covid és tan eficaç com la de Pfizer-BioNTech en persones de qualsevol edat major de 18 anys, fins i tot en majors de 80. Així ho demostra un estudi de Public Health Scotland, l’agència de salut pública d’Escòcia, que ha analitzat dades de més d’1,1 milions de persones vacunades al país, de les quals aproximadament la meitat va rebre la vacuna d’AstraZeneca i l’altra meitat, la de Pfizer-BioNTech.
Els resultats mostren que el risc que una persona sigui hospitalitzada per covid en la cinquena setmana després de rebre la primera dosi es redueix en un 94% amb la vacuna d’AstraZeneca i en un 85% amb la de Pfizer-BioNTech. Aquests percentatges s’han calculat comparant el nombre d’hospitalitzacions entre les persones vacunades i les que encara no han rebut la vacuna en cada franja d’edat.
En la població major de 80 anys, el risc d’hospitalització s’ha reduït en un 95% amb la vacuna d’AstraZeneca i en un 81% amb la de Pfizer-*BioNTech.
L’estudi, difós per internet com a prepublicació però encara no presentat en una revista científica, s’ha limitat a analitzar els efectes de la vacunació sobre les hospitalitzacions després de la primera dosi. Per això, la major eficàcia registrada per la vacuna d’AstraZeneca no permet deduir que sigui millor que la de Pfizer-*BioNTech quan es completi la immunització amb la segona dosi.
Però “aquestes dades d’Escòcia demostren la necessitat de reconsiderar la decisió presa per Espanya de restringir l’ús de la vacuna d’AstraZeneca a persones menors de 55 anys”, declara Dani Prieto-Alhambra, catedràtic de fàrmac-epidemiologia de la Universitat d’Oxford (el Regne Unit).
Els resultats d’Escòcia són un dels motius esgrimits per Alemanya per a rectificar la seva decisió inicial de no autoritzar la vacuna d’AstraZeneca en majors de 65 anys. Thomas Mertens, que dirigeix la comissió de vacunació d’Alemanya, ha anunciat que hi haurà “una recomanació actualitzada (…) molt aviat” per a poder administrar la vacuna també als majors de 65.