Els nens que assisteixen als col·legis envoltats pel soroll dels cotxes aprenen lentament. Així ho demostra un estudi publicat en la revista científica ‘PloS Medicine‘ i realitzat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), una xarxa d’equips d’investigadors sanitaris impulsada per la Fundació La Caixa.
Tal com publica el periòdic espanyol ABC, aquests experts es van desplaçar a 38 col·legis de Primària situats en diferents punts de Barcelona i, durant tot un any, van observar l’evolució cognitiva de 2.680 dels seus alumnes al mateix temps que mesuraven la contaminació sonora en l’exterior de les escoles, a les seves aules i als patis.
Per a comprovar si el soroll excessiu repercutia en el progrés acadèmic, els especialistes van sotmetre als nens i nenes de 7 a 10 anys a un test en quatre ocasions i van analitzar la capacitat d’atenció, la que permet centrar-se en tasques específiques durant espais de temps prolongats, i la memòria de treball o memòria operativa, que es basa en la capacitat de retenir i manipular informació en períodes curts.
La conclusió principal de l’any de treball va ser que els alumnes de les escoles amb major exposició al trànsit desenvolupen totes dues capacitats més a poc a poc que els qui aprenen en entorns sense tot just contaminació sonora. Els tests van revelar que, per cada increment de cinc decibels en l’exposició al soroll del trànsit, els escolars desenvolupaven la seva memòria de treball un 11,4% més lent que la mitjana.