El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs presentat per l’exbatlle Maria Àngels Moreno contra el resultat del concurs per a dues places de magistrat on van guanyar Carolina Bailen i Alexandra Cornella, mentre que ella va quedar fora. Moreno fa un atac general en el recurs d’empara al TC. Al·lega no només manca d’imparcialitat en la composició del Consell Superior de la Justícia (organisme que va avaluar les proves), sinó també en els magistrats del Ple del Tribunal Superior de Justícia que van dictar les sentències prèvies contràries a les seves peticions i on avalaven el concurs. Bàsicament estava acusant bona del sistema judicial andorrà de ser parcials en contra seva. El tribunal és molt dur amb el recurs de Moreno i li recorda que “la recurrent pretén substituir la seva pròpia valoració per la del Tribunal predeterminat per la llei, quan aquest ha justificat i explicitat l’aparell argumentari que dona suport a la seva decisió, de manera raonable, lògica i a bastament argumentada”.
El Constitucional explica que “no s’observa cap manca de neutralitat en la designació dels membres del Consell Superior de la Justícia, però en tot cas, si la recurrent considerava que algun o tots ells es trobaven incursos en una situació que pogués posar en dubte la seva imparcialitat, ja fos subjectiva o objectiva, els podia haver recusat, cosa que no va fer. Una altra qüestió és la de la vinculació que imputa als magistrats que han de resoldre el seu recurs contra els acords del Consell Superior de la Justícia, ja que d’aquest Consell depenen la seva remuneració, renovació i promoció professional. En aquest sentit, una vegada nomenats els batlles i els magistrats, després de la reforma de la Llei qualificada de la Justícia l’any 2014, la renovació del càrrec ha deixat de ser discrecional, atès que si no existeix una sanció disciplinària, aquesta s’ha de produir a l’igual que les retribucions o els sistemes de promoció de grau dels magistrats es troben regulats i taxats en aquesta mateixa Llei, la qual determina la taula de retribucions en funció del càrrec, de l’adscripció i de l’antiguitat, alhora que la promoció de grau requereix el transcurs de sis anys i la superació de la formació obligatòria continuada. Per això, l’article 91.2 de la Constitució garanteix la inamovibilitat i la independència dels batlles o dels magistrats mentre dura el seu càrrec, sense perjudici de les sancions disciplinàries, les quals estan sotmeses a un procediment amb audiència i conforme al principi de legalitat”.
Moreno denunciava aspectes del concurs com que Carolina Bailén Vila va guanyar la plaça amb un 10/10 en l’entrevista i ella va obtenir un 3/10, sense que es doni cap explicació d’aquesta nota màxima ni de la puntuació que se li va atorgar a ella. Moreno assenyala que no existeix cap document que reflecteixi els criteris de valoració emprats pel Consell Superior de la Justícia i que no ha indicat les respostes incorrectes o els fets objectius que motiven la seva mala puntuació, ni se li va efectuar cap pregunta sobre dret andorrà. El TC considera que les valoracions de les diferents parts del concurs es van fer amb els criteris estàndards establerts per aquests tipus de prova i que si tenia discrepàncies respecte a les bases les havia d’haver presentat abans de participar en el concurs i no un cop que ha perdut.
Moreno també denunciava dues disfuncions que evidencien la manca de motivació o la motivació inadequada, com seria la valoració de l’informe de la inspecció dels anys 2016 i 2019, així com la divergència en el còmput d’algunes formacions que van donar a Bailen i Cornella, ja que aquestes s’haurien tingut en compte per a les altres candidates i no per a ella. Segons el Constitucional “tampoc, des d’aquesta òptica, existeix cap vulneració del dret a la jurisdicció, en el seu vessant de la motivació, perquè en relació amb el primer punt, el Ple reté una dada present en l’informe, com és l’increment de procediments en curs que deterioren l’oficina de la recurrent, i en relació amb el segon punt relatiu a la formació acadèmica, té present aquella efectivament cursada, com així ho explicita tant respecte de la Sra. Carolina Bailén Vila (crèdits lectius i estudis de perit i expert universitari en antropologia i arqueologia forense) com de la Sra. Alexandra Cornella Solà (apunts de dret penal), que, per la seva puntuació (0,1) no influeixen de cap manera en el resultat final, sense que s’hagi d’obrir un nou termini per aportar apunts en benefici de la recurrent”.