Aquest dimecres s’ha iniciat la injecció de la segona dosi de les vacunes de Pfizer a les 1.291 persones vaccinades inicialment. El ministre de sanitat Joan Martínez Benazet ha comentat que la jornada s’està desenvolupant a les residències del Cedre i Clara Rabassa, així com als professionals del SAAS i, fins al moment, no s’ha detectat cap incidència. Durant aquesta revacunació se seguirà la mateixa seqüència que durant la primera tanda. En relació amb els professionals sanitaris, ha explicat que hi ha una part d’ells, aproximadament el 15%, que no s’han vacunat “per tenir serologia positiva”, i també hi ha d’altres que han declinat l’oferta per altres motius.
Pel que fa als motius d’Andorra per fixar el límit als 65 anys per injectar la vacuna d’AstraZeneca, quan hi ha països com Espanya que l’han baixat als 55 anys, el ministre ha assenyalat que durant la tercera fase de l’assaig clínic de la vacuna hi va haver “poca casuística” de persones que tinguessin una edat avançada. Això provoca que, a hores d’ara, hi hagi poca informació sobre l’efectivitat del remei en aquestes persones. És per aquest motiu que ha assegurat que cal esperar a tenir els resultats de l’experiència britànica, ja que ha immunitzat a més de 800.000 persones per sobre d’aquesta franja d’edat, tot i que “les informacions preliminars diuen que la vacuna funciona amb la mateixa eficàcia”. Amb tot, el Govern ha optat en fixar aquest límit “per un criteri de prudència” abans de rebre noves informacions.
En relació amb els nous contagis, el ministeri de Salut ha notificat 40 positius més durant les darreres hores. Això suposa que el nombre de casos totals registrats al Principat des de l’inici de la pandèmia sigui de 10.352, dels quals 514 són actius. Les altes ja arriben a les 9.532 i les defuncions es mantenen en 106.
Controlar la soca
Benazet també ha assegurat que, tenint en compte la situació dels països de l’entorn, la soca britànica, que és la que predominarà a Europa els pròxims mesos, ja és present a Andorra. “Hem demanat la seqüenciació d’alguna de les determinacions d’algunes persones que ens ha semblat que tenien més risc de patir la soca, però encara no tenim resultats”, ha afegit. Tot i la seva presència, el ministre ha manifestat que “creiem que tenim capacitat per controlar-la”.
Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, en aquests moments hi ha 27 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, de les quals 16 es troben a planta i 11 a l’UCI, totes elles en situació de ventilació mecànica. La situació a les escoles és similar a la dels darrers dies i, actualment, 8 aules estan confinades totalment i 11 estan en vigilància activa després de detectar algun positiu entre els alumnes. La sala de concerts on es va originar un brot la setmana passada continua tancada i no s’ha detectat cap altre cas.
Aquesta tendència d’anar disminuint el nombre de casos per dia també té afectació sobre els nivells de risc. Si se sumen tots els elements que determinen el nivell d’alerta, el ministre ha posat en relleu que “clarament estem al nivell 3”, tot i que amb alguns elements del nivell 1 i del 4, com és el cas de l’ocupació a l’UCI (nivell 4) o el nombre de positivitat de les PCR/TMA, què és del 2,6% (nivell 1).
Tests a preu reduït
Precisament, una de les eines que ajuda a contenir la propagació del virus són els tests d’antígens. En aquest sentit, cal assenyalar que durant la darrera setmana s’han practicat un total de 22.828 proves d’aquesta mena. A més, l’executiu continua treballant per adquirir tests d’antígens a preu reduït per facilitar-los a les farmàcies i que els ciutadans els puguin adquirir a un cost més baix, ja que els punts de venda, tal com va regular el Govern, només poden tenir un 30% de marge per test. Així mateix, ha recordat que “estem en unes xifres de cribratge molt elevades i tenim la possibilitat d’acudir als ‘stop labs'”.