El nombre de positius que s’ha facilitat és de 224, però el ministeri de sanitat, segons les fonts sanitàries consultades, treballa amb uns 600 casos com a mínim. Els números del ministeri passen perquè hi ha 224 casos confirmats dels quals 179 són a casa confinats i 45 a l’hospital. Als familiars dels positius no se’ls hi fa proves i Sanitat ja dona per fet que la gran majoria estan infectats, per la facilitat de contagi. Ni se’ls fa proves perquè saturarien el sistema ni hi ha capacitat per allotjar els positius per separat de la família. A efectes pràctics se’ls compta a tots com a infectats, com a dada de treball per saber on estem aproximadament. És un peatge que tots els països del món han fet i que no reflecteixen en el número de positius. Els familiars només passen a entrar en la categoria pública de positius en cas que presentin símptomes d’una certa entitat. El ministre va explicar públicament que els positius confirmats “s’ha de comptar tal i com es fa actualment” i que cap país arriba a la base. S’esperarà a que passin els períodes de quarentena i vagin sortint de la sospita. El problema, segons fonts sanitàries, és que en aquest cas la quarentena ha de ser del doble perquè no saben en quin moment s’ha pogut contagiar el familiar i per tant fins que no acaba la quarentena del primer positiu no comença a comptar la de la resta. I ara anem als números. A una mitjana de dos persones amb cada contagiat (parella i un fill o una persona gran) són uns 360 familiars convivint, més els 180 contagiats confinats i els 40 a l’hospital. Això seria prop de 600, però es pot reduir a una hipòtesi d’uns 500 perquè no tots els familiars es contagiaran. I de les persones d’edat avançada o patologies prèvies que ho conviuen sí que se’ls hi fa el text, tot i que el problema és si tornen a la convivència amb els contagiats quan encara no ha acabat la quarentena.
En realitat sanitat pensa que de contagiats encara n’hi ha més perquè cal tenir en compte tots els asimptomàtics o els que tenen símptomes lleus i ho han dit, però l’únic que els hi han dit es que es quedin a casa, no surtin i evitin interacció social i només comuniquin si tenen complicacions en els símptomes. Però posar ja tots aquests al cistell de positius fa impossible el càlcul. Però només cal recordar el que Joan Martínez Benazet ha recordat diferents cops en roda de premsa: mentre a d’altres països es creu que només hi ha un 20% dels positius en el comptatge públic a Andorra es pensa que és un 40%. S’aniria més enllà dels 500.
Queixes en alguns casos
Les múltiples queixes que es recullen per la xarxa per aquesta situació (o que s’han fet al SAAS o a l’hospital i fins i tot als telèfons de contacte facilitats per Govern) no es pot solucionar perquè les constants peticions de proves no es podrien atendre. Sanitat però té tan clar que els compta com a positius que inclou els familiars que viuen amb els contagiats dins del grup que rebrà la medicació previst d’hidroxicloroquina i azitromicina. Tal i com va explicar Martínez Benazet, El primer grup serà per als greus, el segon per als positius lleus confinats i el tercer per als familiars de positius. “No es contempla per a la població en general” va dir el ministre. L’últim grup objectiu són els que conviuen amb els contagiats perquè en realitat estan dins del comptatge de positius. I és per aquest motiu que és tan important que es disposi de la comptabilitat paral·lela de casos considerats positius perquè s’ha de tenir en compte quins recursos poden ser susceptibles de ser mobilitzats (com l’hidroxicloroquina i l’azitromicina) en cas que sigui necessari. És cert però part dels familiars, segurament els nens, poden ser positius però amb unes possibilitats molt petites de tenir una afecció greu.
Benazet ha admès “un increment progressiu de casos” que “s’anirà moderant en els propers dies i setmanes” i ha matisat que “en algunes persones és difícil trobar la traça epidemiològica més enllà dels focus localitzats”. LA progressió del comptatge real (el que inclou els familiars) pot acabar espantat perquè a cada cas se li ha de sumar una mitjana de dos més.
Iniciativa per fer ventiladors mecànics amb impressores 3D
El ministre ha mostrat la seva preocupació sobre la llarga estada que els pacients que ingressen a l’UCI “han de fer amb ventilació mecànica”. L’estimat és d’un mes, i això fa que “els ventiladors s’ocupin durant molt temps per un sol pacient”. En aquest sentit, ha anunciat que s’està treballant amb enginyers de Catalunya per fer ventiladors amb impressores 3D i procurant la seva adquisició arreu del món. En relació amb això, ha confirmat que hi ha un retard en l’arribada dels test ràpids de PCR que s’havien adquirit i que havien d’haver arribat al país aquest dimarts. En qualsevol cas, des del ministeri s’està treballant amb tres laboratoris diferents que poden enviar al Principat fins a 100 resultats al dia i no es descarta comptar amb més laboratoris i amb la plataforma de PCR de Biomèdia, una empresa pròxima al territori que ha mostrat ser molt efectiva en la detecció del virus.