El ministeri de Sanitat es troba davant d’un dilema davant la previsió d’arribada de 20.000 vacunes d’AstraZeneca aquest febrer. Les dosis seran enviades dins del marc del projecte Covax liderat per l’OMS i permetran un gran salt de cop en la vacunació. L’augment de la producció de vacunes i les previsions d’enviaments d’AstraZeneca han obert la porta a dues decisions. D’una banda, hi ha possibilitat de vacunar deu mil persones i guardar les altres deu mil unitats per a la segona punxada. Aquesta és la pràctica general que han fet molts països, però n’hi ha d’altres com el Regne Unit que han optat per una via diferent. Londres, un cop detectat que la immunitat dura 21 dies després de la primera dosi, ha apostat per ampliar la vacunació i confiar en les previsions que apunten que al març l’arribada de vacunes deixarà de ser un problema per l’augment de les produccions de les farmacèutiques.
El ministeri ha de decidir entre l’opció conservadora i l’arriscada. Aquesta última, però tindria uns beneficis molt importants en cas de sortir bé. Vacunar 20.000 persones a Andorra gairebé de cop suposaria posar un fre immediat al virus. Amb prop d’un 25% de la població immunitzada de forma natural i les més de mil dosis ja posades, pràcticament el 50% de la població no podria contagiar-se. Aquest segon camí podria permetre guanyar un mes pràcticament en el control del virus.
La decisió és transcendental i per tant s’està recavant l’opinió d’experts i del consell assessor per decidir com s’actua. S’hauria de determinar l’estratègia abans de mitjans de mes perquè durant la segona part de febrer és quan es preveu que arribin les dosis d’AstraZeneca.
La meva opinió es que cal tancar cercles, si tenen 10.000 dosis, vacunar a 5.000 persones .
Completament d’acord, que el Sr.Martinez no jugi amb foc.
Com molt queden 20.000 persones no inmunitzades a Andorra. Garantiu vacunar qui tingui serologia negativa i solucionat.
Penso que assegurar la segona dosis és lo més encertat.
Si vacunem que sigui de forma segura i eficient tal com marca el protocol.
Assegurar la segona dosis és cabdal, si entretant arriben més vacunes millor, el que no podria ser és vacunar i després pregar perquè arribi la segona dosis.
Que el món és molt insolidari i en un moment donat potser no arriben, perquè ningú ha assegurat la segona dosis i el gran es menja el petit, com amb les mascaretes al març.
Salut