El decret aprovat pel Govern fixa que “els establiments de restauració han de portar un registre diari escrit dels seus usuaris en què constin les dades següents: nom i cognoms dels clients, número de telèfon, número de cens o número d’identitat, i data i hora del servei. Aquest registre ha d’estar sempre a disposició dels membres del Cos de Policia i dels funcionaris o treballadors de l’Administració general amb funcions d’inspecció”.
Aquesta situació ha aixecat queixes per part d’usuaris que han fet públic el seu malestar perquè no entenen quin és el sentit de donar aquesta informació que “gairebé sembla un interrogatori” per “anar simplement a dinar a un restaurant”. Al mateix temps també ha generat dubtes entre els restauradors respecte a com s’agafen les dades, que passa si un client es nega, on es guarden aquestes dades, quan es destrueixen…”. Durant el primer dia d’aplicació, segons es recull per alguns dels restauradors consultats, ja s’han produït situacions on no sabien què fer. Els dubtes generats durant la jornada d’avui han derivat en la reacció de l’Agència de Protecció de Dades.
Aquest organisme ha fet públic que els restaurants han de garantir la confidencialitat de les dades que han de demanar a la gent que vagi a dinar a l’establiment. L’Agència recorda que els restauradors no són en realitat els responsables perquè estan fent aquesta funció a instàncies del Govern amb la intenció de poder localitzar els comensals en cas de possible contagi a l’establiment.
Els restauradors consultats indiquen que la resposta rebuda no soluciona la major part dels seus dubtes. I continuen les queixes, els dubtes i les crítiques a la mesura davant la falta d’explicacions de com s’implementa quan es tracta d’un tema tan sensible.