Què és el ‘passaport d’immunitat’ i com permetrà deixar el confinament si s’està curat

Andorra, com el Regne Unit o Alemanya, preveu instaurar un passi per aquells que no poden contagiar-se o contagiar

L’estratègia de retorn a l’activitat que ha agafat el govern d’Andorra respecte a que pugui tornar a l’activitat la població que ja s’ha contagiat del virus, s’ha curat i ja no el pot transmetre està sent estudiada per altres països com el Regne Unit i Alemanya. Es tracta de l’anomenat ‘passaport d’immunitat’ o ‘passaport immunitari’ que es podrà obtindre un cop s’hagin superat les proves que garanteixin la generació d’anticossos un cop la persona s’ha curat de la malaltia i que tampoc pugui transmetre-la.

Andorra utilitzarà la prova d’anticossos per determinar qui pot deixar el confinament i qui s’ha de quedar a casa. Hi ha dues proves ràpides, més enllà dels PCR, sobre la malaltia. Una determina si s’està patint la malaltia i l’altra és si l’organisme ha generat els anticossos per matar el cirus. Aquesta segona és la que ha de permetre la concessió del ‘passaport immunitari’, encara que cal tenir clar que hi haurà una sèrie de protocols afegits, donat que se sospita que els curats encara poden transmetre el coronavirus durant un temps. Tots aquests detalls s’aniran establint en els propers dies.

Un punt que encara caldrà establir és com s’identificarà a les persones que tenen o no el passaport comunitari i com es controlarà que d’altres, per exemple portadors asimptomàtics, s’hi barregin. A Andorra el control pot ser més fàcil, però en països amb desenes de milions d’habitants és un problema. Segurament caldrà crear un document i un registre, però mesures d’aquesta complicació encara s’estan treballant. Les fonts consultades han indicat que la tàctica del confinament global fins que la malaltia s’eradiqui per si sola ja no té sentit perquè en aquests moments és impossible determinar la durada. Tampoc es té clar si el virus cessarà o no amb el canvi d’estació i l’arribada de la calor. És impensable, segons aquestes fonts, plantejar un tancament mundial per sis mesos que portaria el planeta al caos econòmic. L’única possibilitat passa per anar recuperant poc a poc l’activitat i que la gent es vagi afegint un cop estigui curada o se li hagi administrat la profilaxis que s’està testant. El projecte de vacuna ja no es contempla per a la crisi actual, sinó que ha de ser la clau per fer front a la possible tornada del virus a l’octubre.

La base del passaport d’immunitat permetria, per exemple, fer classes a les escoles sense posar en risc als nens o les famílies. Un resultat positiu pot permetre que una persona torni a les seves activitats normals; milers de resultats positius en un territori permetrien una planificació adequada del cessament de les restriccions en una zona determinada que fins i tot podria obrir la porta a esdeveniments multitudinaris. Segons les fonts consultades hi ha dos grans dubtes: què passa amb els falsos positius i si els anticossos protegeixen d’altres versions mutades del virus que sembla ser que podrien coexistir. Tots aquests aspectes han de quedar aclarits abans que els projectes de ‘passaport d’immunitat’ tirin endavant.

Next Post

Comments 1

  1. jonhathan says:

    Entonces si en el agua se aguanta. No entrara por el agua por eso cada vez mas afectados

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  • Trending
  • Comments
  • Latest