Queden dos mesos per al final d’any i les esperances per sortir del malson del virus estan posades en el pròxim 2021 a través de les vacunes. Josep Baselga, director de l’àrea de Recerca i desenvolupament d’Oncologia de l’empresa farmacèutica AstraZeneca, que fabrica la primera vacuna que ha d’arribar a Andorra, ha donat el seu termini: “A la fi del primer trimestre de l’any que ve, si tot va bé, les vacunes estaran en una fase avançada de distribució”.
Estaríem parlant, per tant, del mes de març i principis d’abril, just quan es va declarar el començament de la pandèmia i de l’estat d’alarma en 2020, com el moment en el qual es podria començar a distribuir la vacuna d’AstraZeneca. De fet, ha confirmat a RAC1 que es tindran uns 3.000 milions de dosis de vacunes, que ell espera que siguin verificades com a efectives.
“Ara mateix hi ha quatre vacunes en fase tres. A partir d’ara i fins a finals d’any és molt probable que una, dues o tres ja tinguin els resultats. Aquestes vacunes funcionen. Generen anticossos i una immunitat cel·lular contra el virus. Estem parlant de novembre o, com a molt, de finals d’any”, ha revelat. No obstant això, per a Baselga el “complicat” és la distribució per l’alta demanda que hi ha, raó per la qual fins a “finals del primer trimestre” de 2021 no estarien en aquesta esmentada “fase avançada de distribució”.
Per a la gran majoria de la població, la vacuna és la gran salvació a la pandèmia, de manera que totes les il·lusions i esperances recauen sobre ella. No obstant això, Josep Baselga ha volgut destacar que “la vacuna ajudarà, però no és l’única solució”, igual que ha defensat que no ha de ser d’aplicació obligatòria: “Ha de prevaler un principi de llibertat individual que és innegable”
Per això, en la seva empresa, en AstraZeneca, s’està treballant de manera paral·lela en un tractament per “anticossos monoclonals”, per a poder aplicar anticossos de persones que ja han passat el virus a altres malalts o potencials malalts. 16 d’aquests tractaments estarien també en desenvolupament, amb un que “és boníssim” especialment. De fet, Baselga també parla de la necessitat d’aplicar dues dosis de la seva vacuna, amb 28 dies de diferència entre ambdues.
En total, l’expert ha explicat que hi ha 175 vacunes diferents repartides per tot el món i en desenvolupament, estant ja 10 en la seva fase final de verificació i altres 35 en assajos clínics amb malalts. Amb tot això, Baselga s’aventura a dir que el pròxim estiu serà “relativament normal”: “No tornarem mai a la normalitat del que teníem fins ara. Però a l’estiu podrem tenir una vida relativament normal. Passarem un hivern horrible. Vénen uns mesos duríssims, però al començament de l’any la situació començarà a canviar i podrem tirar endavant”.
Si, això, milions a cabassos, salut pública a la uci, i li a gent arruïnada.