Els primers resultats de la vacuna contra el coronavirus podrien estar llestos en les pròximes setmanes, però no hi ha garantia que les campanyes d’immunització puguin començar per Nadal. Així ho ha explicat el professor Andrew Pollard, científic de la Universitat d’Òxford i responsable de la vacuna desenvolupada amb AstraZeneca. Pollard va dir al Parlament del Regne Unit que existeix una “petita possibilitat” que el medicament estigui llest per a Nadal. La vacuna d’Òxford és la primera que està previst que arribi a Andorra perquè Govern accedirà a una part de les vacunes a les quals tenen dret França i Espanya com a estats de la Unió Europea. Brussel·les ha adquirit 300 milions de dosi amb una precompra a AstraZeneca.
“Crec que hi ha una petita possibilitat que això sigui possible, però simplement no ho sé”, va dir el professor d’Oxford Andrew Pollard als membres del parlament durant una audiència conjunta dels comitès de ciència i salut de la Cambra dels Comuns. Pollard és el científic principal de l’assaig d’Oxford i per tant no té accés al progrés de l’estudi. Les empreses involucrades en els assajos de la Fase 3 no tenen accés a les dades perquè són comitès independents els que avaluen el progrés.
Pollard també va assenyalar que sorgirien preguntes una vegada que es coneguin els resultats. Va dir que un bon resultat seria tenir vacunes amb una eficàcia significativa. “Ja siguin 50, 60, 70, 80 o el que sigui, és un gran assoliment, significa que, des del punt de vista del sistema de salut, hi ha menys persones amb Covid que ingressen a l’hospital”. El 50% significa que en les proves els que reben un placebo es contagien el doble dels que han estat vacunats. Els Estats Units han fixat aquest percentatge com el mínim per aprovar els fàrmacs.