Jaume Bonell, director del Departament de Mobilitat, ha explicat que una dels mesures que s’estan estudiant per a després de la crisi és regular el transport de mercaderies en unes hores determinades al mateix temps que potenciar el transporta públic optimitzant les línies al màxim possible. Aquests plantejaments tenen com a objectiu reduir el nombre de vehicles en la xarxa viària i les dades que s’han obtingut aquests dies permeten saber quants vehicles mou cada sector d’activitat aproximadament.
“Aquesta crisi els nostres ha portat ha fer grans reflexions sobri la mobilitat hi la veiem com una oportunitat de millorar. Anem ha apostar per una mobilitat molt més sostenible, canviant les estratègies d’alguna manera. El teletreball és ha vist com una opció real. Aquesta aturada, impensable en altres moments, els nostres ha permès fer uns primers estudis hi analitzar les diferències en la mobilitat” assegura Jaume Bonell.
El director de Mobilitat indica que “Andorra abans de la crisi tenia uns 355.000 desplaçaments diaris i hem pogut destriar com pondera cada sector en la mobilitat i així tenir una visió més clara de l’impacte que representa. Tenim ja estratègies en vies d’aprovació com serà fomentar l’ús de la bicicleta, amb assistència elèctrica lògicament, per la vall central d’Andorra. I estem treballant en una xarxa de carrils bici per unir les diferents poblacions”.
ja era hora que ens posem al dia, som un pais de serveis i necessitem la via lliure pels nostres clients