Fins a cinc persones es beneficien del programa Joves en inclusió de la Fundació Privada Tutelar, més concretament dues dones i tres homes. La Fundació Privada Tutelar va iniciar aquest programa el 2017 amb fons privats i propis de la Fundació, i està adreçat a persones joves d’edat compresa entre 16 i 30 anys amb diagnòstic de trastorn de l’espectre autista (TEA) amb una necessitat de suport elevada o moderada. A més, per accedir al programa no hi ha cap tipus de requisit o barem econòmic. Aquesta informació que ha sortit publicada al butlletí del Consell General és la resposta per part del Govern a les preguntes escrites formulades per la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, el 17 de febrer, relatives a la subvenció anual del Govern a la Fundació Tutelar per finançar el programa Joves en inclusió.
En el document, s’explica que del total de la població amb TEA, un 20% es troba en la franja d’entre 16 i 25 anys i més concretament, un 58% es troba en la franja d’entre 6 i 15 anys. Per tant, des del Govern declaren que és molt probable que hi hagi més candidats per accedir al programa en el futur, tenint en compte que cada any es fa una revisió exhaustiva dels casos. També afegeixen que les persones beneficiades del programa no cal que estiguin tutelades.
Quant al seguiment del programa per part del Govern, des del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut manifesten que com la resta d’entitats col·laboradores dels serveis socials o sociosanitaris que reben subvencions, la Fundació Privada Tutelar està sotmesa a una auditoria financera i de gestió per avaluar la part econòmica. Pel que fa a la part més tècnica, es fa un sistema d’avaluació continuada. Per tant, l’equip que forma part del programa du a terme reunions setmanals per analitzar els registres d’avaluació de cada cas per veure si es compleixen amb els objectius. Aquests, a la vegada, també es reuneixen amb professionals del mateix ministeri que són els qui s’encarreguen de supervisar i treballar l’evolució de les persones beneficiàries. A més, des del Govern destaquen el fet que el programa ha comptat amb professionals experts en la matèria, com la cap del Servei de Salut Mental del SAAS i d’un psicòleg extern.
Sobre si s’ha pensat incloure el projecte com un servei més dins del ministeri, des del Govern informen que no ho han pensat, ja que el projecte està concebut com un centre d’intervenció diürna i, per tant, compleix amb els requisits establers en la cartera de Serveis Socials i Sociosanitaris. En aquest sentit, després de dos anys de vida del programa i tenint en compte els resultats obtinguts, informen que s’ha formalitzat un conveni de col·laboració corresponent amb el ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut i la Caixa Andorrana de Seguretat Social.