L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la variant Òmicron del coronavirus, de la qual estima que es poden contagiar el 60% dels europeus abans del pròxim mes de març, ha donat pas a una nova fase de la pandèmia a Europa i podria precipitar la seva final. “És plausible que Europa s’estigui acostant a la fi de la pandèmia”, va assegurar el diumenge Hans Kluge, director regional de l’OMS per a Europa, encara que també va demanar prudència donada la versatilitat del virus. “Una vegada que l’ona d’Òmicron disminueixi, hi haurà una immunitat general durant algunes setmanes i alguns mesos, ja sigui per la vacuna o perquè les persones seran immunes a causa de la infecció, i també una disminució a causa de l’estacionalitat”, ha defensat Kluge. L’OMS espera llavors “un període de calma abans potser del retorn de la covid-19 cap a caps d’any [amb la volta del fred i l’hivern], però no necessàriament el retorn de la pandèmia”.
Un dia després de les paraules de Kluge, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha afirmat aquest dilluns que la covid-19 no desapareixerà a curt termini i que el món continuarà convivint amb ella. Tedros Adhanom ha assegurat que “aprendre a conviure amb aquesta malaltia no significa donar-li total llibertat”. “Viurem amb la covid-19 en el futur pròxim, i necessitem aprendre a gestionar-la amb sistemes sostinguts i integrats de lluita contra les malalties respiratòries agudes”, ha destacat Tedros en l’obertura del Comitè Executiu de l’OMS, que aquesta setmana celebra la seva sessió número 150. No obstant això, va matisar, “aprendre a viure amb la covid no significa donar-li total llibertat, no pot suposar que acceptem 50.000 morts setmanals actuals per a una malaltia que és predictible i tractable”, segons El País.
Tedros també ha demanat que “no s’ignorin les conseqüències de la ‘covid persistent’, que encara no es coneixen totalment”, en referència a les moltes persones que fins i tot després de recuperar-se de la malaltia manifesten múltiples problemes de salut. El màxim responsable de l’OMS ha afirmat: “Podem posar fi a la fase aguda de la pandèmia enguany, podem posar fi a la covid-19 com a urgència sanitària mundial”, el nivell d’alerta més elevat de l’OMS. No obstant això, el responsable ha advertit que és “perillós suposar que Òmicron serà l’última variant”, perquè les condicions són “ideals” en el món perquè altres variants sorgeixin, fins i tot altres més transmissibles i virulentes.
La immunitat no la creava la vacuna?