Xavier Espot va anunciar que les pistes d’Andorra obrien el 2 de gener i així ho havia comunicat al primer ministre francès Jean Castex, però quan el Cap de Govern es va reunir amb els camps de neu nacionals la data ja va ser motiu de discrepància. En la trobada es va pactar que l’obertura, en tot cas, seria ‘progressiva’ i “supeditada a la situació sanitària i epidemiològica d’Andorra i dels països veïns, i també a l’evolució del mercat i a la situació de mobilitat amb aquests mateixos territoris”. La trobada va tenir lloc dijous i a hores d’ara continua sense estar clar que hi hagi una obertura general el 2 de gener. Queda pendent una trobada aquesta setmana entre les pistes i Govern per decidir finalment un calendari.
Saetde és la societat amb més reticències per obrir davant de la perspectiva de falta de clients catalans, com a mínim fins a l’11 de gener, i els dubtes sobre quants francesos vindrien a partir del 2 de gener. La despesa d’engegar tot el que significa els camps de neu és una preocupació molt important perquè, si finalment només van els esquiadors nacionals, no es compensa econòmicament ni de lluny. Pal-Arinsal té dubtes, especialment perquè la seva clientela estava molt basada en turisme espanyol i, en certa part, més llunyà com l’anglès o el rus. Pal-Arinsal treballa molt menys que Grandvalira amb l’esquiador francès. Encara que econòmicament l’obertura no sigui viable, el fet de ser una estació pública fa que hi hagi una certa obligació d’intentar engegar per ajudar la resta de negocis massanencs. Per tant es mou entre aquesta dualitat.
Ensisa és la societat més favorable a obrir, tot i tenir menys francesos com a potencials clients que Saetde, perquè considera que encara que es perdin diners la necessitat de la parròquia és prioritària. L’economia canillenca està molt lligada a Soldeu-el Tarter i amb el comú com a accionista majoritari la voluntat és obrir i arrossegar negoci per a la resta.
Els diferents punts de vista tornaran a estar damunt de la taula en la reunió amb Govern i l’executiu és partidari d’obrir perquè considera imprescindible generar activitat que, d’alguna forma, permeti treballar a part del sector turístic.
Si no hi ha gaire clients millor, menys risc de contagi. El problema quin és? que no venen turistes i això vol dir obrir i tenir pèrdues pel manteniment d’infraestructures? Doncs això no és causa de força major, a veure com ho justifiquen, si Govern autoritza no es poden negar a obrir tenint en compte la quantitat de clients que ja han comprat i pagat els serveis, que no siguin capaços de comercialitzar el producte a més gent no és problema dels altres clients.