Diferents agències federals dels Estats Units estan desenvolupant una investigació envers Morgan Stanley, Interactive Brokers i altres companyies d’inversió per suposadament haver ajudat a blanquejar milions de dòlars de la trama veneçolana de BPA. Quan la Justícia andorrana va alliberar el 2014 els 200 milions de dòlars retinguts al grup que subornava directius de Petroleos de Venezuela (PDVSA) a canvi d’obtenir concessions d’obres públiques, la major part dels diners van ser enviats als Estats Units.
Segons publica el Wall Street Journal la investigació se centra en un dels caps de la trama veneçolana a BPA, Luis Mariano Rodríguez Cabello, considerat com el responsable de les finances de la banda. La investigació dels Estats Units es basa en els dos mil milions de dòlars que hauria espoliat el grup liderat en l’ombra pel ministre de petroli i energia Rafael Ramírez que es troba amagat des que la Justícia andorrana va revelar la trama de corrupció a PDVSA.
La justícia dels EUA està examinant com Luis Mariano Rodríguez Cabello va ajudar a Rafael Ramírez per acumular els milers de milions de dòlars obtinguts fraudulentament a través dels suborns per als contractes de la petroliera i el blanqueig posterior a través de BPA. Part del rentat de diners va acabar en comptes d’entitats nord-americanes.
L’FBI, la SEC (Securities and Exchange Commission) i altres agències federals estan investigant com entitats dels Estats Units van gestionar més de 100 milions de dòlars que el cap financer de la trama va portar als EUA un cop ja hi havia alertes del potencial rentat de diners. Aquestes alertes, segons el Wall Street Journal, eren especialment rellevants en tractar-se de fons provinents de Veneçuela que era considerada com una jurisdicció d’especial risc en el blanqueig de capitals.
A hores d’ara, ni Rodriguez Cabello ni Ramírez han estat acusats encara de cap delicte als Estats Units ni tampoc Morgan Stanley o Interactive Brokers. Davant de les peticions de declaracions per part del Wall Street Journal, ni l’FBI ni la SEC han volgut fer comentaris i Interactives Brokers ha assenyalat que són una entitat “compromesa amb el compliment normatiu de les lleis i regulacions en vigor i no podem comentar sobre clients o comptes específics”.
La investigació neix per un confident que va filtrar informació a la SEC al 2019 sobre la relació de Rodríguez Cabello amb entitats financeres dels Estats Units durant una dècada. El cap financer de la trama és un dels processats per la Justícia andorrana en el ‘cas Veneçuela’ que es troba pendent de judici. La trama veneçolana va ser l’element clau perquè els Estats Units sancionés a BPA el 2015 i provoqués la mort del banc un cop la resta d’entitats financeres del món van vetar qualsevol operació amb la banca andorrana.
El punt essencial pel qual BPA torna a estar en el punt de mira dels Estats Units està relacionat amb els 200 milions de dòlars que la Justícia andorrana va alliberar el 2014 dels comptes dels veneçolans. D’acord amb un informe que el Wall Street Journal assegura haver llegit, el novembre del 2016 el Tresor dels Estats Units va comprovar que Rodríguez Cabello i altres veneçolans de la trama BPA van enviar a Morgan Stanley 107,5 milions de dòlars dels 200 milions desbloquejats a Andorra. El grup, un cop alliberats els diners, els va treure immediatament de BPA i els va portar a altres jurisdiccions.
Les sospites de l’FBI i la SEC es basen en què Morgan Stanley va rebre 15 transferències d’aquests fons entre octubre del 2014 i novembre del 2015 el que demostra que els diners van continuar arribant després que els Estats Units ja havia fet desaparèixer BPA. Morgan Stanley no va tancar el compte de Rodríguez Cabello fins el 2017, segons fonts citades pel mitjà dels EUA.

El cap financer de la trama va acabar dipositant els diners a Capital Guardian Wealth Management, una firma que és en part propietat d’un empresari francès soci delgrup de veneçolans. Es tracta de Jean-François de Clermont-Tonnerre. L’any 2018, Capital Guardian LLC, una companyia vinculada a Capital Guardian Wealth Management i amb el mateix propietari, va ser expulsada per la Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) per un afer relacionat amb blanqueig de diners de veneçolans. L’expulsió va significar que van perdre el dret a operar com a brokers.
Jean-François de Clermont-Tonnerre va ser qui va contractar amb Interactive Broker, la major companyia del sector als Estats Units, perquè gestionessin el capital de Rodíguez Cabello. Un portaveu de l’empresari francès ha declarat que Clermont-Tonnerre “no sabia que Rodríguez blanquejava diners” i assegura que la seva empresa no ha violat cap llei.
Fonts citades pel Wall Street Journal indiquen que les autoritats federals estan investigant perquè Interactive Brokers va gestionar el capital de Rodríguez Cabello quan hi havia alertes i també recerquen quin és el paper de la firma de l’empresari francès, Capital Guardian, i de la seva successora Avenir Private Advisors.
La filtració del confident ha estat identificada. Es tracta de Mark Coffey que va treballar com a directiu de compliment normatiu a Capital Guardian i a Avenir. Va filtrar documentació inclosa dins d’una denúncia a la SEC l’any 2019, segons han explicat els seus advocats Phil Brewster i Patrick Mincey. En la denúncia, Coffey va incloure documents d’estat financers, e-mails, gravacions corporatives i altres evidències de violacions de les lleis federals antifrau.
Justin Lowe, fundador i CEO d’Avenir, va explicar que la SEC ha investigat durant sis mesos la companyia i que no ha trobat elements substancials. Lowe assegura que no han incomplert cap llei. Després de la investigació de la SEC, però les autoritats nordamericanes van decidir anul·lar l’autorització d’Avenir com a assessor financer.
En la denúncia, el delator va explicar que va comunicar als propietaris d’Avenir els dubtes sobre Rodríguez Cabello, però el veneçolà pagava el doble o el triple de les tarifes habituals d’assessorament i per tant no es va fer res. Finalment, després de l’acció del delator la firma va liquidar el compte de 70 milions de dòlars que Rodríguez mantenia a Interactive Brokers.