La Fiscalia Anticorrupció ha aconseguit frenar la maniobra que ha dut a terme el general en la reserva Viktor Kaneikine, -qui segons el Ministeri Fiscal encapçalava un suposat clan mafiós rus desarticulat durant la denominada Operació Clotilde-, amb el qual pretén fer-se amb 11,9 milions d’euros que van ser bloquejats a Andorra, segons consta en un escrit de 17 de març, al qual ha tingut accés El Periódico d’Espanya.
“El fiscal interessa que es desestimi la sol·licitud realitzada per la representació de Viktor Kanaikine, en tant la pretensió parteix d’unes premisses no acreditades”, completa l’escrit, que d’aquesta manera rebutja la intenció d’aquest oficial de l’Exèrcit rus de frenar l’embargament que Anticorrupció ja havia reclamat el 24 d’abril de 2021 respecte als diners que segueix dipositat en el Banc Privat d’Andorra (BPA). La defensa d’aquest general en la reserva, per contra, defensa que el seu client no té antecedents a Rússia, per la qual cosa no se li pot incloure al capdavant de cap clan mafiós.
Anticorrupció ja havia demanat a la Sala penal de l’Audiència Nacional que comuniqués a les autoritats andorranes l’execució de “l’embargament” inclòs en la sentència del cas Clotilde, de 20 de novembre de 2020, en la qual s’imposava a l’empresa Develepment Diagnostic Company SL una multa de 900.000 euros i el comís d’11 milions d’euros que la presumpta xarxa mafiosa amagava a BPA.
La decisió es refereix a la condemna del supòsit testaferro rus Andrei Petrov, un dels responsables de la firma Develepment Diagnostic Company SL, qui va acceptar una pena d’un any i set mesos de presó per blanqueig de capitals, però també el decomís dels fons d’aquesta empresa.
No obstant això, Kanaikine, un exgeneral que després de desaparició de la Unió Soviètica (URSS) es va situar al capdavant de l’empresa Spetsneztegaz, dedicada al manteniment dels gasoductes de la companyia Gazprom, i que va aconseguir introduir-se en “cercles polítics” de l’Ajuntament de Lloret de Mar (Girona), ha tractat d’impedir el decomís dels fons. I per a això ha enviat un escrit a l’Audiència Nacional en el qual assegura que Petrov, conegut amb el sobrenom de ‘Churrero’, no és en realitat l’amo dels diners que va accedir al fet que es bloquegés.
Petrov, amb suposats vincles amb el grup mafiós Solntsevskaya, va ser detingut a Espanya en 2013 en l’anomenada operació Clotilde, per la qual va romandre gairebé tres anys a la presó preventiva. I durant una de les seves declaracions, l’advocat de Petrov va arribar a sol·licitar la nul·litat de la causa judicial contra el seu client. Al·legava l’espionatge dels Estats Units sobre la política gasística de Rússia relacionant-la amb la caiguda de BPA, acusada pel Tresor dels EUA de blanqueig de capitals procedents de la màfia russa.
Segons els fiscal José Grinda i Fernando Bermejo, Petrov va aconseguir “aflorar diners procedents de l’organització criminal”, ja que la propietària de Develepment Diagnostic Company SL, tenia dipositats en BPA al voltant de 50 milions d’euros. La xarxa criminal comptava també amb societats i col·laboradors estratègicament situats en diversos països com a Illes Seychelles, Xipre, Andorra, República d’Eslovàquia i Illes Verges Britàniques.
El 21 d’octubre de 2016 els fiscals van reclamar en un escrit dirigit al llavors titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Eloy Velasco, que comuniqués de manera efectiva a l’exgeneral que era objecte d’un procediment judicial. No obstant això, Grinda i Bermejo eren conscients que aquest oficial de l’Exèrcit rus en la reserva ja sabia que la Justícia espanyola seguia un procediment contra ell: “Malgrat això, no compareix davant el Jutjat encara que sí ho fet la mercantil de la qual és propietari. Per això, s’interessa que si en el termini de 30 dies no es persona davant el Jutjat s’expedeixi la corresponent ordre internacional de detenció”, conclou l’escrit del Ministeri Fiscal.
Aquest és el motiu pel qual Kanaikine, que va ser imputat per blanqueig i pertinença a organització criminal pel jutge Velasco, -que el considerava el “principal responsable” de la trama mafiosa russa desarticulada en l’Operació Clotilde-, és un dels gairebé 50 ciutadans russos que conformen el llistat de persones implicades en casos de corrupció a Espanya. El nom de la ‘mà dreta’ de Kanaikine, Sergey Nalimov, també apareix en la llista recopilada per la Fiscalia General de l’Estat.