L’evolució de la tecnologia i l’aplicació de tècniques, com el ‘mindfulness’, en tractaments mèdics està revolucionant la societat i, cada dia en més mesura, la manera de tractar les afeccions que pateix la població. Un exemple ben clar d’aquesta evolució terapèutica és l’estudi que s’està duent a terme a l’àrea de psicooncologia de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell per alleugerir les sessions de quimioteràpia dels pacients oncològics a través del’ mindfulness’ i la realitat virtual.
Tal com explica la psicooncòloga encarregada del projecte, Eva Bailles, fa aproximadament quatre mesos que es va començar a testejar la iniciativa per verificar si utilitzar la realitat virtual mentre els pacients estan fent el tractament era “factible i satisfactori” per alleugerir les sessions de quimioteràpia, les quals tenen una durada aproximada d’entre dues i sis hores, depenent del càncer de la persona. “Nosaltres pensem que és bo, a la gent li sembla agradable i relaxant”, indica. Així doncs, manifesta que l’objectiu de la investigació, la qual ja es troba en fase d’assaig després de ser aprovada pel comitè ètic del centre mèdic escaldenc, és “veure si la percepció del pas del temps és més ràpida amb aquesta tècnica combinada amb el ‘mindfulness’, amb la voluntat de fer el tractament de la manera més agradable possible”.
A més, comenta que una altra de les finalitats del projecte és que els participants puguin fer un aprenentatge de la tècnica del ‘mindfulness’, “fer un entrenament” perquè “ho puguin exportar a situacions quotidianes. Per fer-ho més entenedor, la psicooncòloga assenyala que el ‘mindfulness’ “és una tècnica psicològica amb gran difusió i múltiples aplicacions que es basa en l’a consciència plena, en el fet que la gent es pugui centrar en l’aquí i l’ara, focalitzant l’atenció en allò que considerin rellevant”.
D’aquesta manera, Bailles exposa que l’estudi comptarà amb un total de vuitanta pacients, els quals hi accedeixen de manera voluntària, i es tracta del fet que mentre estan realitzant el tractament, a través de les ulleres de realitat virtual, visualitzen un escenari tranquil i relaxant. “El protocol prové d’una tècnica establerta que es diu DBT i dintre d’aquesta hi ha l’anomenat River World, en el qual el pacient té la sensació d’estar flotant per un riu tranquil en realitat virtual immersiva, amb roques, blocs, arbres, muntanyes i núvols, mentre escolta els àudios d’entrenament de la tècnica d’atenció plena”, detalla.