La Hisenda espanyola ha anunciat que vigilarà amb lupa els youtubers que han marxat al Principat. En els últims anys, almenys cinc dels deu amb més audiència han situat la seva residència física i fiscal a Andorra.
‘últim ha estat Rubén Doblas, conegut com El Rubius, l’espanyol amb més subscriptors en YouTube (39,5 milions). El Rubius s’havia queixat constantment de la ‘persecució9 que considerava que li feia l’Agència Tributària. “Hisenda ha intentat putejar-me per ser l’únic tonto que s’ha quedat a Espanya (…). Si el Govern fa un hospital que es digui Rubén Doblas, igual els perdono i em quedo aquí”.
David Cánovas, àlies TheGrefg, que va batre el rècord d’espectadors en directe en Twich amb 2,5 milions de persones linkades al mateix moment, va explicar que: “això és un xoc entre moralitat i legalitat, però donar la meitat del que guanyo perquè ‘amo al meu país’… No ho veig”, va dir en 2018, en una entrevista a El Mundo. “Hi ha una naturalesa brutal i l’esquí és la polla (…). Andorra és youtuberlandia”; va afegir, entre riures, en una aparició en el programa La Resistència. A través del seu representant, diu ara que no vol parlar més del tema.
“Usen serveis espanyols, no haurien de demonitzar els impostos, essencials per a l’Estat del benestar”, lamenta Carlos Cruzado, president del Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha). “Si el que aquests nois diuen sobre els impostos és sol que paguen massa, no és la millor pedagogia”, segons explica a El País la subdirectora d’inspecció territorial, Azuzena Hórreo. Fonts d’aquest organisme confirmen que s’estan duent a terme inspeccions per a comprovar si la residència fiscal dels influencers a Andorra és real i que viuen allí almenys 183 dies a l’any o és només una tapadora per pagar menys.
Les indagacions inclouen l’anàlisi de viatges, consums i targetes de crèdit. Els youtubers no han de desplaçar-se a fer concerts o a córrer carreres de MotoGP: treballen des de casa, enfront de l’ordinador. “El digital és un repte, per la dificultat de control. Però també una oportunitat, perquè el seu negoci es basa a exposar-se i mostrar les seves vides”, agreguen.
Samuel de Luque (Vegetta777, segon en la classificació de youtubers espanyols amb 32 milions de subscriptors) i Guillermo Díaz (Willyrex, cinquena plaça) van ser els pioners. “A mi no m’importaria estar a Espanya si em diguessin de pagar un 15%. Però gairebé un 50… No sé quant temps podré continuar vivint de YouTube”, argumentava Vegetta777. A Andorra, explica Garcia, el tipus màxim per a l’IRPF és del 10% (enfront del 47% d’Espanya), mentre que l’impost de societats és del 10% (enfront del 25% espanyol).
Fonts financeres andorranes expliquen que els youtubers realment compleixen amb les obligacions de residència. “Viuen en cases grans, a vegades amb amics. No passen desapercebuts. Tenen un nivell de despesa molt alta. Són usuaris de cotxes d’alta gamma, amb els quals a vegades fan carreres. Els decoren amb vinils i matrícules personalitzades, és fàcil reconèixer-los”, afirmen. Encara que admeten que el seu objectiu fonamental és estalviar impostos, aquestes fonts assenyalen que gaudeixen d’altres atractius: l’esquí, la naturalesa, la seguretat.
Doncs que es casin amb una pubilla 😁😁
Doncs quina llàstima… que l’estat espanyol persegueixi a joves emprenedors que han hagut de marxat per a que no els hi prenguin el que per dret els correspon. Enhorabona perquè així aconseguiran que els pocs que queden allà vinguin cap a qui.
Que una agència tributària d’un país amenaci a nacionals, és menys constitucional i democràtic que una dictadura.
Només faltava aquesta. Que faci la seva feina és normal, però amenaçant no.