La vacuna russa Sputnik V és la gran sorpresa dins del món farmacèutic i avança ràpidament en autoritzacions sanitàries en el món. El producte fabricat per l’Institut de Recerca Gamaleya és el tercer ja amb més permisos d’ús, en 36 països, després de AstraZeneca i Pfizer/BioNTech. Ara intenta que la UE l’aprovi.
Aquestes autoritzacions s’aconsegueixen comunament després de conèixer-se les dades de fase III (eficàcia en milers de voluntaris) dels estudis clínics i són atorgades per les agències del medicament. En el cas de Sputnik, l’Executiu rus de Vladimir Putin li va donar l’aprovació a l’agost quan encara només s’havia testat de manera inicial en 38 voluntaris en un acte percebut com a propagandístic de les bondats de la ciència russa. Des de llavors, l’Institut Gamaleya ha informat que l’eficàcia del seu estudi en fase III aconsegueix el 92% en protecció enfront del virus SARS-CoV-2 i ha aconseguit el vistiplau en nombrosos països i amplis contractes.
La vacuna està comercialitzada per Russian Direct Investment Fund (RDIF), el fons sobirà rus, que utilitzat el producte en una espècie de diplomàcia sanitària per a reforçar la geopolítica del país. Sputnik V ha aconseguit, gràcies al seu ràpid desenvolupament, autoritzacions d’ús en nombrosos països de Llatinoamèrica, com Veneçuela, Nicaragua, Mèxic o l’Argentina. També a l’Iran, Algèria, el Pakistan, Turquia o fins i tot a Hongria, el país presidit per Viktor Orbán, que ha reptat a Brussel·les autoritzant el seu ús pel seu compte i sense l’autorització prèvia de l’Agència Europea del Medicament (EMA, en les seves sigles en anglès).
Precisament, el següent pas d’Sputnik és aconseguir l’autorització a la UE, un procés que ha comportat una guerra de comunicats perquè la EMA va negar que Rússia hagués sol·licitat l’aprovació en el bloc comunitari. Si la iniciativa russa vol aconseguir la validació de Brussel·les, abans ha de mostrar les dades dels assajos clínics sota els estàndards d’eficàcia, seguretat i qualitat en la fabricació que ha de complir qualsevol vacuna analitzada per l’organisme europeu.
Fins a 50 països han expressat interès en Sputnik V i ha afirmat que poden produir fins a 500 milions de dosis. La Universitat de Duke recull que el fons rus compta amb encàrrecs coneguts per 262 milions de dosis (100 milions de l’Índia), molt lluny dels contractes dels grans fabricants com Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen o Novavax.