La vacuna de Pfizer ja vola cap a Europa per ser distribuïda (Andorra n’ha de rebre)

El fàrmac viatja en vols charter i ara cada Govern decidirà el calendari, tot i que inicialment al 2020 nomes es repartiran 50 milions

Un dels avions d'United Airlines.

L’aerolínia estatunidenca United Airlines ha començat vols xàrter amb vacunes contra la Covid-19 desenvolupades per la farmacèutica Pfizer, amb la finalitat d’accelerar la seva distribució si el producte rep l’aprovació de les autoritats sanitàries, segons va informar The Wall Street Journal. Les dosis formen part del contingent que la Unió Europea ha comprat, així una part dels 40 milions que van cap al Regne Unit. Andorra és un dels països que ha de rebre dosis, corresponents a una petitíssima part del contingent assignat a Espanya i França. Dels 50 milions que Pfizer té previst fabricar el 2020 només una part arribaran a Europa i no se sap encara quina part tindran Espanya i França. Per tant, tampoc quantes arribaran a Andorra.

El pla d’United Airlines és fer vols xàrter entre els aeroports de Brussel·les i Chicago (els EUA) per a donar suport a la distribució de la vacuna de Pfizer, que té els seus principals centres de preparació de la vacuna en Kalamazoo (Michigan, els EUA) i en Puurs (Bèlgica).

La farmacèutica estatunidenca i la seva sòcia alemanya BioNTech van demanar fa una setmana una autorització d’emergència al regulador del medicament dels Estats Units (FDA) per a poder començar a distribuir la seva vacuna contra la Covid-19, que ha demostrat fins a un 95% d’eficàcia en proves clíniques preliminars. L’expectativa és que el producte s’aprovi de manera prioritària i pugui subministrar-se a població de risc a partir de desembre.

Pfizer i BioNTech treballen en paral·lel a avançar els processos d’aprovació de la vacuna amb els reguladors d’Austràlia, el Canadà, el Japó, Regne Unit i la Unió Europea i esperen poder fabricar 50 milions de dosis a tot el món en el que queda d’any i 1.300 milions de dosis més en el 2021.

Les autoritats del sistema de salut britànic (NHS en anglès) han avisat als hospitals d’Anglaterra que rebran dosis de la vacuna contra la covid-19 de Pfizer i BioNTech a partir del 7 de desembre, segons han avançat diversos mitjans britànics. El Govern ha contractat 40 milions de dosis del medicament, que requereix una doble presa per a aconseguir una eficàcia del 95%.

De moment, la vacuna de Pfizer i BioNTech no ha rebut l’aprovació de les autoritats sanitàries britàniques. La institució encarregada de donar llum verda a l’ús de la vacuna és l’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris (MHRA). Aquest organisme fa més d’una setmana que està analitzant la vacuna, a partir d’un requeriment del Govern de Boris Johnson. En circumstàncies normals, seria necessari comptar amb la llum verda de l’Agència Europea del Medicament, perquè el Regne Unit segueix sotmès al control de la UE fins que conclogui el període de transició del Brexit, el pròxim 31 de desembre. La llei britànica, no obstant això, permet que la MHRA avanci la seva autorització en el cas d’“urgent necessitat”. El mateix procés, per orde exprés de Boris Johnson, podria aplicar-se a la vacuna desenvolupada per la Universitat d’Oxford i la farmacèutica anglosueca AstraZeneca.

Exit mobile version