El viatge d’aquesta vacuna fins a arribar arribar a Andorra comença als Estats Units. En concret, en les instal·lacions que Pfizer té en Saint Louis (Missouri, els EUA), on es fabrica l’ADN model plasmàtic de l’antigen de la vacuna. Posteriorment, recorrerà 1.691 quilòmetres fins a la localitat d’Andover (Massachusetts, els EUA), on es produirà la substància activa, és a dir, l’antigen que donarà forma a la vacuna. També es preveu que la producció de la vacuna per a Europa es faci en les instal·lacions de BioNTech en Marburg (Alemanya).
Una vegada conclòs aquest pas, l’antigen viatjarà 5.664 quilòmetres des dels Estats Units fins a Puurs, a Bèlgica, on es farà la formulació, farciment i acabat de vials per a Europa. Per als Estats Units, aquest últim pas de la producció de l’antigen es farà en Kalamazoo (Michigan).
Segons va avançar The Wall Street Journal, des de Kalamazoo i la ciutat belga de Puurs s’enviaran cada dia 7,6 milions de dosis congelades amb avió. Pfizer utilitzarà 40 centres propis de suport i més de 200 proveïdors a tot el món per a la distribució. I des de Bèlgica fins a Espanya o França. Les dosis que s’hagin de derivar cap a Andorra encara hauran de fer una última parada, suposadament a Barcelona o Tolosa. El trajecte estimat és d’uns nou mil quilòmetres des del primer pas del procés fins que arribi al Principat.
Tots els trajectes s’hauran de fer amb un gran desplegament logístic tenint en compte que la vacuna s’ha de transportar congelada a menys vuitanta graus en contenidors especials de gel sec.
Quina por….!!! Segur que amb tants canvis de transportista no es trencarà la cadena de fred ???
Tranquil que primer la provaran els “com no podia ser d’un altre manera” capitanejats pel senyor Martínez