L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha autoritzat aquest dimecres, en una reunió extraordinària, la comercialització de la vacuna de la companyia estatunidenca Moderna contra la covid-19. Una vegada compti amb el vistiplau final de la Comissió Europea, que succeirà presumiblement en les pròximes hores, significa que podrà començar a enviar-se als Estats membre per a la seva injecció de manera immediata, sumant-se així a la de Pfizer/BioNTech, aprovada el 21 de desembre. Aquesta decisió té una implicació directa a Andorra ja que com el Principat no té agència del medicament pròpia s’apliquen les autoritzacions de l’EMA. L’agència d’Andorra és directament l’europea.
L’aprovació permet que les dosis de Moderna ja es distribueixin a França. Una ínfima part d’aquest contingent francès s’enviarà a Andorra en virtut de l’acord amb els països veïns pel qual Espanya enviava dosis de Pfizer i França de Moderna. No se sap encara quantes dosis van en la primera tramesa a l’Estat veí ni quantes es traslladaran al Principat.
“Aquesta vacuna ens proporciona una altra eina per a superar l’emergència actual”, ha declarat en un comunicat Emer Cooke, directora executiva de la EMA”. L’aprovació arriba en un moment crític per a la UE, a mesura que s’estén pel continent la por a un repunt en els contagis després de les vacances de Nadal, en un còctel que ja no se sap si és la segona o la tercera ona de la pandèmia.
Segons l’acord signat per la UE amb Moderna, Brussel·les comptarà amb 160 milions de dosis d’aquesta nova vacuna (originalment va subscriure un contracte per a l’adquisició de 80 milions amb una opció de compra d’altres 80 milions, que ja ha exercit), les quals es distribuiran pels vint-i-set països de la UE a mesura que es vagin produint, i el seu repartiment es farà en funció de la població, tal com es va pactar en l’anomenada Estratègia Europea de Vacunes al juny.
La seva tecnologia, basada en l’ARN missatger, és similar a la de Pfizer/*BioNTech i, com aquesta, també requereix d’una doble injecció per a immunitzar al pacient. La seva efectivitat del 95% resulta també semblant. Però compta amb un gran avantatge logístic enfront de la seva competidora europea: la de Moderna requereix per a la seva conservació uns -20 °C, i pot aguantar prop de 30 dies a temperatura de frigorífic, facilitant la seva distribució, transport i emmagatzematge. Aquestes condicions són les ja existents en els circuits de vacunació, mentre que la de Pfizer/BioNTech necessita temperatures més extremes de -80 °C.