La immunitat que una vacuna proporcioni enfront d’un virus és clau, màximament si d’això depèn acabar la Covid-19. Una nova recerca suggereix que la vacuna de Moderna —una de les més avançades fins avui i que ha mostrat una eficàcia del 94%— és capaç de generar una immunitat enfront del coronavirus major que la d’una infecció real.
Investigadors de l’Institut d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, que han ajudat a desenvolupar el fàrmac al costat de Moderna, han estudiat la resposta immunitària en un grup de 34 participants —joves, adults i majors— des de la primera etapa de l’assaig clínic.
Els resultats, publicats en la revista The New England Journal of Medicine, són bastant optimistes. Els anticossos, que impedeixen que el virus SARS-*CoV-2 envaeixi les cèl·lules humanes, “van romandre elevats en tots els participants 3 mesos després de la dosi de reforç de la vacuna”, que es va injectar 28 dies després de la primera. Quatre mesos després de la primera injecció, tots els participants, inclosos els majors, presentaven anticossos més alts que aquells que es van infectar amb el virus.
Segons els investigadors, això indica que la vacuna té “el potencial de proporcionar una llarga” immunitat davant el coronavirus, sense provocar efectes secundaris importants després de dos mesos. La farmacèutica Moderna també va assegurar en un comunicat que “aquestes dades provisionals suggereixen que pot generar anticossos neutralitzadors duradors en tots els grups d’edat, incloent-hi adults majors i en ancians”.
Aquesta vacuna, igual que la produïda per Pfizer i BioNTech, es basa en una nova tecnologia de l’ARN missatger (ARNm). En aquestes vacunes, l’ARNm està tancat en una molècula de lípid que s’injecta al braç, on fa que les cèl·lules dels músculs construeixin una proteïna de superfície del coronavirus. Això enganya al sistema immunològic, fent-li creure que ha estat infectat, i ho entrena per a construir el tipus correcte d’anticossos per a quan es trobi amb el virus real.