El Consell de Ministres de la UE votarà, presumiblement la setmana que ve, la creació d’un ‘semàfor’ que catalogarà els països de l’espai Schengen en funció de l’afectació del virus. L’objectiu és harmonitzar els criteris epidemiològics i les regles per restringir els viatges. Andorra, en les situacions favorables i desfavorables, es considera ‘de facto’ com un dels territoris que van associats a l’espai Schengen juntament amb San Marino, el Vaticà i Mònaco. La pertinença ‘de facto’ a aquest espai li permet tenir obertes les fronteres amb Espanya i França quan la UE fixa el tancament per a països tercers.
Els estats hauran de proporcionar al Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) informació setmanal de tres indicadors clau: la taxa acumulada de contagis els últims catorze dies per cada 100.000 habitants; la taxa de positivitat dels tests (el percentatge de proves que surten positiu amb relació a les realitzades); i la taxa de test (el nombre de proves realitzades per cada 100.000 habitants en l’última setmana). Amb aquests indicadors, l’ECDC ha d’actualitzar cada setmana un mapa epidemiològic de tres colors -verd, taronja i vermell- en funció del qual els diferents països puguin optar per prendre mesures.
Els països estarien en verd quan la incidència acumulada sigui menor a 25 per cada 100.000 habitants i el percentatge de tests positius sigui inferior al 4%; passaria al taronja si la taxa acumulada a catorze dies supera els cinquanta per 100.000 habitants i la de positivitat es troba per sobre de l’4% o bé si aquesta és inferior a el 4%, però la taxa acumulada de nous casos es troba entre 25 i 150 per cada 100.000 habitants; finalment, una regió passaria a vermell quan la taxa acumulada es trobi per sobre dels cinquanta nous contagis per cada 100.000 habitants i la positivitat de les proves superi el 4% i, en tot cas, sempre que se superin les 150 notificacions acumulades per cada 100.000 habitants.
Aquest sistema té dos objectius. El primer és que els estats no puguin vetar el desplaçament a un altre país si està en verd. Actualment, per la llei no escrita de la reciprocitat, si un estat veta a un altre, automàticament hi ha la mateixa resposta a la inversa. Però també obre la porta a què els països europeus vetin totes les zones vermelles. I aquí arriba el problema per Andorra. Cada país serà sobirà per decidir, però sempre amb la guia dels colors. Si Espanya i França apliquen el vet als països en color vermell difícilment podran deixar fora Andorra. A hores d’ara el Principat és el pitjor país d’Europa en contagis amb molta diferència respecte a la resta i la taxa de tests positius està per sobre del 4%. És cert que se’n fan molts més que a la majoria de països europeus, però això difícilment farà sortir el Principat del color vermell.
On está ara la tan proclamada campanya “Andorra covid free” ? No diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat.
Mireu Monaco per favor. 22 casos actius, 2 morts en tota la pandèmia amb la meitat de la població d’Andorra. Te turisme i veïns igual de contaminants que els nostres. I els monegascos també viatgen molt. El Doctor Martínez que s’ho faci mirar que hi a “vida” fora de Catalunya.