El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) acaba de sentenciar que el Govern d’Andorra no pot registrar davant l’Oficina de la Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) la marca Andorra. “Aquesta marca té caràcter descriptiu i el públic pot percebre-la com una indicació de la procedència dels productes i serveis en qüestió”.
En un comunicat, el Tribunal General assenyala que ha desestimat el recurs que el Govern del Principat va interposar després que el febrer de 2018 la EUIPO tombés aquesta sol·licitud de registre de marca. “La EUIPO va considerar que el signe seria percebut com a designació de l’origen geogràfic dels productes i serveis, o com el lloc on es prestarien aquests serveis”.
Andorra pretenia usar Andorra com a marca de diversos productes: des de postals a llibres i publicacions en paper o electròniques, així com cremes i fins i tot tabac. Però el risc que els consumidors creguin que un cartó de tabac amb paquets de la marca Andorra impliqui que s’hagi produït en el seu territori nacional ha fet que es desestimi el registre d’aquesta marca.
“D’altra banda, la marca Andorra mancava, segons el parer de la EUIPO, de caràcter distintiu, ja que informava simplement d’aquest origen geogràfic i no de l’origen comercial particular dels productes i serveis designats”, assevera el TGUE en referència a la resolució de l’oficina europea de fa gairebé quatre anys.
Govern al·legava en el seu recurs que Andorra no és un país conegut per la fabricació dels productes i serveis que volien acollir sota el paraigua d’aquesta nova marca, “de manera que per al consumidor no hi hauria cap relació actual o potencial entre productes i serveis i la marca sol·licitada”.
Amb tot, el TGUE considera que el Govern andorrà “no ha aconseguit desvirtuar les apreciacions de la EUIPO sobre el caràcter descriptiu de la marca” i que, per tant, la EUIPO va entendre “amb fonament” que aquesta marca “no podia registrar-se com a marca de la Unió”. “La EUIPO no va incomplir la seva obligació de motivació ni va vulnerar el dret de defensa ni va violar els principis de seguretat jurídica, igualtat de tracte i bona administració”, rasa.
La sentència, que s’ha conegut avui, és cridanera pel singular dels fets sobre els quals s’ha fallat. Registrar una marca davant la EUIPO implica que la mateixa estarà protegida en tot l’àmbit comunitari, encara que aquestes coexisteixen en realitat amb les marques nacionals.
A veure si s’adonen aquests polítics, que de nou, alguns advocats mestretites els han pres el pèl des del 2017, quan va començar el tema de voler registrar “Andorra” com a marca. Un topònim no pot ser registrat com a marca en cap lloc del món. El que sí que es pot registrar és una denominació d’origen, per a un producte específic. La ignorància d’uns (polítics) i la cara dura d’uns altres (advocats), ens porta al major ridícul, amb una despesa de diners públics desmesurats.