La Comissió Europea signarà “aviat” el contracte amb les companyies farmacèutiques Pfizer (Estats Units) i Biontech (Alemanya) per a adquirir fins a 300 milions de dosis de la seva vacuna contra la Covid-19, que segons han anunciat totes dues empreses té una eficàcia superior al 90%. Així ho ha assegurat la cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, en un missatge que ha compartit en la xarxa social Twitter. “Gran notícia de Pfizer i Biontech sobre els reeixits resultats del seu últim assaig clínic per a una vacuna contra la Covid-19. La ciència europea funciona!”, ha escrit. Segons les projeccions actuals, la companyia espera produir en l’àmbit mundial fins a 50 milions de dosis de vacunes en 2020 i fins a 1.300 milions de dosis en 2021.
Aquest contracte serà el que acabarà vinculant a Andorra perquè França i Espanya tindran desenes de milions de dosis per aquest acord i una petita part, per acord amb els països veïns, serà cedida a Andorra. Encara es desconeix, segons fonts properes a l’executiu, si arribaran al Principat dosis del primer contingent de 50 milions que es distribuiran durant el 2020 o si caldrà esperar al 2021. Dependrà del calendari que les farmacèutiques acabin establint en l’àmbit mundial. La previsió del ministeri de sanitat és repartir les primeres dosis entre els col·lectius de risc. Això inclou a la gent gran o als professionals sanitaris, entre altres.
L’alemanya Biontech ha concretat que Brussel·les signarà “aviat” un contracte en virtut del qual reservarà fins a 300 milions de vacunes per als Estats membres. La Comissió Europea, en particular, està a l’espera de formalitzar el “preacord” que va aconseguir amb tots dos grups farmacèutics el passat 9 de setembre. Segons aquest pacte, la UE tindria accés a 200 milions de dosis i a la possibilitat d’augmentar aquesta xifra en 100 milions de dosi més.
Andorra, gràcies a França i Espanya, es podrà beneficiar de la política de Brussel·les per tenir una cartera “diversificada” de vacunes per a fer front. Ja ha signat contractes definitius amb tres farmacèutiques: AstraZeneca (300 milions de dosis), Sanofi-*GSK (300 milions de dosis) i Johnson & Johnson (200 milions de dosis). A més d’amb Pfizer i Biontech, les autoritats comunitàries mantenen converses avançades amb CureVac i Moderna.
La vacuna ha demostrat la seva eficàcia contra el coronavirus en participants sense evidència prèvia d’infecció, segons la primera anàlisi d’eficàcia provisional realitzat el 8 de novembre.
Que el Senyor Martínez que ens espliqui com li està anan la vacuna.