La Unió Europea podria autoritzar les primeres vacunes contra la COVID-19 en la segona quinzena de desembre, segons ha avançat aquest dijous la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen. Andorra segueix el mateix calendari que la Unió Europea perquè Espanya i França derivaran al Principat una mínima part dels milions de dosis que rebran. L’aprovació mèdica per a la utilització a Andorra també és automàtica un cop la UE hagi donat el vistiplau al fàrmac, ja que el Principat no té un organisme de control propi sinó que autoritza automàticament el que aproven els 27. La Comissió és l’encarregada de negociar amb les diferents farmacèutiques en nom dels 27. De la mitja dotzena d’acords de compres de dosis, s’espera que,”si no hi ha sobresalts”, les farmacèutiques Pfizer-BionTech i Moderna demanin les primeres autoritzacions per a comercialitzar la vacuna en la segona meitat de desembre”, segons ha precisat von der Leyen en una roda de premsa al final de la reunió per videoconferència dels líders europeus. Aquest calendari posa tant a la UE com a Andorra amb la possibilitat d’iniciar la vacunació a finals de desembre o principis de gener, tot i que la UE no ha detallat quan comença la distribució.
La presidenta de l’Executiu comunitari ha explicat que es tractaria només de sol·licitar l'”autorització de comercialització condicional” a l’Agència Europea del Medicament (EMA), que treballa en estreta col·laboració i en temps real tant amb les farmacèutiques com amb la seva institució homòloga als EUA, la FDA. En una conversa amb l’agència Reuters, el president executiu de Bion Tech, Ugur Sahin va afirmar que podrien aconseguir l’autorització d’ús d’emergència als Estats Units cap a finals de la primera quinzena de desembre o principis de la segona, mentre a Europa seria en la segona.
Aquest serà només “el primer pas” per a la plena disposició de les primeres vacunes una vegada demostrades segures i eficaces, ha agregat Von der Leyen, sense concretar quan començaria la distribució. Sí ha detallat, en canvi, que primer es rebran lots petits de dosis. La Comissió, ara com ara, ha signat cinc contractes amb les farmacèutiques europees i estatunidenques Sanofi-GSK, Curevac, AstraZeneca i la Universitat d’Oxford i Johnson & Johnson, a més de negociar amb Moderna i estar en converses amb Novavax.
Aquests contractes cobreixen “quatre tipus de tecnologies diferents per a produir una vacuna, i potser algunes funcionen millor en alguns grups de població que en uns altres”, ha explicat Von der Leyen sobre la cartera que està construint Brussel·les i a la qual s’han sumat tots els països membres