L’origen “no andorrà” i el factor de pertinença a un graó social determinat al país poden esdevenir una desigualtat que pot arribar a posar en perill la salut democràtica d’Andorra. Carla Guinot, secretària d’organització del sindicat d’Educació-SEP i docent del María Moliner considera que el factor de l’arrelament al territori en funció de la classe social a la qual, al seu entendre, estan predestinades les persones en relació amb la seva nacionalitat ha provocat que al Principat s’hagin establert unes categories, concretament, la “primera divisió”, la “segona” i fins i tot la “tercera regional” quant a “classe social”. “La salut democràtica d’Andorra que tot just va veure la llum fa trenta anys, està en seriós perill: no es pot continuar venent a la resta del món que som un país idíl·lic i que la gent que hi viu és feliç”, ha exposat.
Així ho ha deixat palès en el marc de la seva intervenció en la 36a diada andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que se celebra aquest dissabte a Prada Conflent, en la qual també ha posat de manifest el paper de l’educació en la lluita contra les desigualtats i la funció del Govern, qui, manifesta, hauria d’impulsar pactes d’estat entorn qüestions estructurals, més enllà de temes concrets, com en “matèria econòmica, social, laboral i educativa” per garantir la “no desigualtat” i la “cohesió” en el si de la població.
A més, posa en relleu que la manca d’arrelament i la posició de classe té una vinculació directa amb les oportunitats dels joves en l’àmbit de l’educació, que finalment s’acaben veient reflectides en “les condicions de vida i decisió de cadascú”. “No podem continuar pensant que els nostres estudiants no tenen la capacitat d’afrontar uns estudis bàsics si el que menys els importa és el seu futur acadèmic perquè no podran pagar-se’l a causa de la seva “posició social” i, ara mateix, no és la seva “prioritat” ni la de les seves famílies”, ha asseverat.
Amb tot, aposta per empoderar i donar drets als i les joves estudiants perquè puguin “considerar-se ciutadans de ple dret” per poder fer possible una igualtat plenària per tothom en un futur proper. “Ens mereixem, com a societat, l’oportunitat d’estar cohesionats i crear expectatives realment dignes per als nostres joves que, al cap i a la fi, són el futur d’Andorra”, ha conclòs.
L’aspecte físic també es una variable, si et vesteixes com un carnestoltes et tracten com un carnestoltes
L’única vestimenta que té un cervell que funciona es el crani… normalment lo superficial es aixó…superflu…I tu com et vesteixes?
Si comentes gilip…des, ets un gilip…?
I el respecte també ho és. Si li faltem als altres no podem esperar tenir-lo en retorn. És nota que la Carla té molta raó amb el que diu, perquè el millor argument que has tingut per contradir-la, ha estat insultar-la.
El que diu la Carla es totalmente cert, molts ho veiem i ho hem patit i opinem igual, potser sóm aquells de tercera regional i els de primera divisió no opinen igual, pero tot i així, queda clar que tenim mes educació que altres. Al menys no anem criticant l’aspecte de ningú.
oi i tant, jo conec fins i tot el cas d’una plaça de comptable pel comú d’Ordino, i quant va anar una fiscalista-comptable (andorrana de segona, clar) amb tots els requisits a presentar la seva candidatura, la mateixa recepcionista del comú no li va agafar, i això sense obrir el sobre ni donar un cop d’ull a la documentació, dient-li que no, que no li agafava, i la comptable demanant explicacions i li contesta-va que no li agafava, que no que no, una vergonya de tres parells, si no ets andorrà de primera, ni et saluden, i desprès en d’aguantar l’arxivista de la batllia que la van agafar tot i suspenen les proves amb un 4.5