Govern ha arribat a un acord amb Espanya i França per al subministrament de la vacuna Covishield d’AstraZeneca i la Universitat d’Òxford. Aquesta és la primera vacuna que ha d’arribar a Andorra. Hi ha però un segon acord que afecta Andorra. Es tracta de la vacuna de la farmacèutica francesa Sanofi. En aquest cas el preu de la vacuna és de deu dòlars la unitat, en comparació dels 2,5 euros que costarà la Covishield. L’explicació és que amb AstraZeneca es va signar un acord pel qual els estats han d’assumir part dels possibles costos de reclamació d’hipotètiques reclamacions per efectes secundaris, mentre que amb Sanofi no existeix aquest acord. Andorra també rebrà dosis d’aquesta vacuna quan estigui llesta per comercialitzar. Si la vacuna d’AstraZeneca està previst que arribi a finals d’any, la de Sanofi no estarà llesta fins al 2021.
Europa no vol dipositar tots els ous en la mateixa cistella en la seva estratègia contra el coronavirus. Després els dubtes generats en els assajos clínics de la vacuna de la Universitat d’Oxford, la Comissió Europea ha reservat 300 milions de dosis del prototip que està desenvolupant la farmacèutica francesa Sanofi. L’acord permetrà repartir la vacuna entre tots els estats membres.
Per la seva banda, la Comissió Europea es compromet a finançar part dels costos inicials per finalitzar el desenvolupament del prototip. La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, ha signat el pacte i ha destacat l’impacte que tindrà en la lluita conjunta contra la pandèmia de Covid-19. “Un pas més a prop d’oferir una sortida segura i sostenible de la crisi per als ciutadans europeus i del món”, ha explicat Sanofi pretén distribuir mil milions de dosis de la vacuna a l’any.
Sanofi va iniciar al setembre els assajos de la fase dos del prototip de la vacuna, de la mà de la companyia britànica GlaxoSmithKline (GSK). El prototip es basa en la tecnologia de proteïnes recombinants per evitar el contagi del coronavirus en el cos humà. Es tracta d’una tecnologia que la farmacèutica francesa ja utilitza per produir les vacunes contra la grip.
L’objectiu de les dues empreses és arribar a una capacitat de fabricació de l’antigen de mil milions de dosis a l’any per poder atendre la demanda de tot el món. El finançament europeu juga un paper imprescindible en el full de ruta de la producció. La Unió Europea no és la primera potència que reserva dosi del prototip de Sanofi i GSK.
Estats Units ja va contractar 100 milions de dosis al juliol, mentre que es va reservar l’opció d’ampliar el subministrament fins a les 500 milions d’unitats a llarg termini. La Unió Europea vol adquirir reserves de totes les vacunes Amb aquesta compra, Brussel·les manté la seva estratègia per fer-se amb reserves dels principals prototips que més han avançat en els seus estudis. Encara té pendent tancar els contractes amb les farmacèutiques Johnson & Johnson, CureVac i Moderna per garantir-se el repartiment en tots els països. El primer contracte que van signar va ser el de la vacuna que desenvolupa la Universitat d’Oxford i la companyia AstraZeneca amb una reserva de 30 milions de dosis.