El coordinador de l’Eix Societat d’Andorra Recerca + Innovació, Joan Micó, ha considerat aquest dijous, durant la presentació de l’Observatori del primer semestre d’aquest 2022, que els resultats del sondeig realitzat durant aquest període “segueixen la tendència dels darrers observatoris”, segons els quals la màxima preocupació de les persones enquestades continua sent el preu de l’habitatge. Preguntats per quins consideren que són els tres aspectes que caldria millorar a Andorra en l’actualitat, gairebé la meitat dels enquestats, el 49% (dos punts més que en l’anterior baròmetre) responen l’habitatge, seguit dels salaris, preocupació que augmenta un punt i se situa en el 24%, i de les prestacions i pensions, amb un 15% de les respostes. “Com a canvis interessants en aquest apartat veiem que hi ha altres preocupacions que baixen, com el trànsit -que passa d’un 22% al 14%-, aparcaments -del 12% al 7,5%- i infraestructures i equipaments -del 15% al 10%-“, ha dit.
Encara en el marc dels ‘principals problemes d’Andorra’ i, en aquest cas, agrupat per temàtiques, el principal bloc d’aspectes ‘a millorar’ correspon a ‘preu de l’habitatge, salaris i nivell de vida car’, segons el 56% dels enquestats, això és 1,5 punts percentuals més que en el primer baròmetre de 2021. La segona àrea temàtica que més preocupa inclou ‘prestacions socials, pensions i sanitat’, per al 21% dels enquestats.

Una de les novetats que recull aquest darrer sondeig és la pregunta sobre quin és el problema que afecta personalment l’enquestat. Més d’un 25% responen l’habitatge. “És interessant quan es veuen els perfils poblacionals que més ho diuen, perquè així com altres vegades es veia que responien això els que tenien feines menys remunerades, ara el problema s’està estenent i veiem com l’accés a l’habitatge afecta diferents capes poblacionals”, ha manifestat Micó.
“Quan demanem les persones que comparin si arriben a final de mes amb més o menys dificultat ara o abans de la pandèmia veiem que, en els darrers observatoris, la tendència era a la baixa, però en aquest darrer, la proporció de persones que ens responen que arriben amb més dificultat a final de mes ha augmentat. Concretament, el 42,7% dels enquestats arriba amb dificultats a final de mes, i la meitat de la població manifesta que la situació econòmica d’Andorra és pitjor que la de fa un any. Això pot voler dir que la situació d’inflació i d’increment del preu de la vida estigui afectant aquesta percepció”, ha explicat el coordinador de l’Eix Societat d’Andorra Recerca + Innovació.
Cal recordar que l’Observatori és l’enquesta periòdica que es fa des de l’Eix Societat d’Andorra Recerca + Innovació, amb l’objectiu de mesurar l’evolució d’indicadors de diferents aspectes de la societat. És una enquesta telefònica aleatòria entre la població d’Andorra major de 18 anys, amb una mostra de 753 enquestats, un nivell de confiança del 95,5% i un marge d’error del +-3,6%. El treball de camp es va realitzar entre l’1 i el 12 d’abril del 2022.
I ?
Penseu que es preocupen de nosaltres?
Aquí tenim gent amb molt bona salut econòmica i mes avall el reste, si, el reste que s’a espavilar; alguns triunfen i d’altres no, i no es per no lluitar, sinó perquè no tots servim per estudiar o simplement que treballan en algun puesto que no està valorat, o que no han tingut sort.
Malauradament es així, s’a de canviar, pues si.
I com s’a de canviar, fàcil no es; pro callats no podem estar.
Això que s’ha de cambiar, ho dius tu. Aquest món no es ni ha de ser subvencionat i assistit.
Si tothom penses com tu….. Pobre món !!!