Ara que ja s’ha completat, es pot valorar la jugada mestra que va fer Carmen Cervera amb el mític ‘Mata mua’ de Gauguin i com va aconseguir sortir de l’amenaça de fallida per falta de diner líquid. La baronessa va treure el famosíssim quadre del seu museu de Madrid i el va amagar en un búnquer d’Andorra situat en el seu habitatge a Escaldes per a reptar al Govern d’Espanya i aconseguir que li pagués per l’exposició de la seva col·lecció. Va ser un escac i mat en tota regla sense haver de vendre quadres.
Tita Thyssen assegura que, després d’haver prestat gratuïtament la seva col·lecció durant 30 anys a Espanya, es va enfrontar a seriosos problemes de liquiditat. Va intentar arribar a un acord amb l’Estat perquè les seves obres es mantinguessin en el Museu Thyssen, a canvi d’un lloguer. Les negociacions van durar 10 anys i no arribaven a cap port, així que la baronessa va decidir amenaçar al Govern amb emportar-se tota la col·lecció fora d’Espanya. “Jo tenia tots els papers dels quadres per a poder viatjar, tota la meva col·lecció. I les caixes estaven encarregades, sortien tots. Ja no podia més, porto des de l’any 92. Llavors, tot això que faig gratuïtament, m’ha arruïnat”, explicava la baronessa i recull TVE.
Tita va embalar el quadre i el va enviar a Andorra en un camió d’alta seguretat, incloent-hi efectius d’una empresa de seguretat privada que portaven armes. Una vegada a Andorra, la joia de la col·lecció de la baronessa es guardaria en un búnquer amb màxima protecció.
Quan el Govern es va assabentar que el ‘Mata mua’ havia sortit de les seves fronteres, va decidir actuar. José Manuel Rodríguez Uribes, ministre de cultura en aquells dies ara reconeix en ‘La Matemàtica del Espejo” que la negociació amb la baronessa no va ser gens fàcil: “Va començar malament, amb la sortida del ‘Mata Mua’ sense que jo ho sabés, però de seguida ens vam entendre. Tita ha sabut combinar i conciliar les seves legítimes pretensions familiars, personals, privades… amb l’interès general, l’interès d’Espanya”.
Finalment van arribar a un acord en 2021 i la col·lecció Thyssen es quedarà a Espanya durant 15 anys a canvi de 6,5 milions d’euros anuals. La tornada del quadre a Espanya era una de les condicions clau en la signatura de l’acord entre Carmen Thyssen i el Govern. I la baronessa ha acabat amb els seus problemes de liquiditat.