La Guàrdia Civil està duent una campanya per detectar persones que tenen la residència a Andorra, tant nacionals del Principat com d’altres orígens, i que en realitat viuen a la Seu d’Urgell. La intenció és ‘detectar’ el que serien considerats com a ‘falsos fronterers’ ja que passen cada dia per la duana dos cops, per anar a treballar i tornar, però en realitat tenen oficialment la residència al Principat. Un dels motius que ha portat gent a fer aquest pas últimament, amb un increment de casos, és el menor cost de l’habitatge.
El control s’està fent especialment amb matrícules andorranes ja que és el signe més evident de la possible residència al Principat donat que significa que s’ha residit o es resideix a les Valls. La matrícula és l’element clau per fer el primer pas en l’enquesta de saber on viu la persona, segons van indicar diferents fonts, i que ara si es passa la frontera de pujada o baixada o s’és fronterer o s’és un ‘fals fronterer’. Històricament s’han anat fent campanyes d’aquesta tipus, però aquesta està sent molt més dura i amb efectes molt més tangibles.

L’acció de control de la Guàrdia Civil aprofita la situació actual en què gairebé no passen vehicles per la frontera a excepció dels de les persones que treballen a Andorra. Això ha fet que sigui evident identificar qui viu a la Seu i té matrícula andorrana ja que no hi ha cap altra forma de poder passar si no és per anar a treballar (o causa major). Per tant només els fronterers i els ‘falsos fronterers’ poden creuar la duana. La Guàrdia Civil només ha d’identificar a quin dels dos grups es pertany. I la matrícula andorrana es força delatora. La mesura més dràstica és el comís del vehicle a efectes fiscals i de forma preventiva fins que la persona no regularitzi la seva residència. Un cop legalitzat el vehicle se’ls hi torna, amb la condició que s’han de canviar les plaques.
El vehicle comissat es retorna un cop s’ha regularitzat la situació
La feina s’està fent en paral·lel amb la Hisenda espanyola ja que l’objectiu final és que la gent que està vivint a la Seu, però amb residència andorrana no està tributant a Espanya. I aquest, al cap i a la fi, és l’objectiu final. Es busca que es legalitzi la seva situació i passin a ser transfronterers en cas que siguin de nacionalitat espanyola o que es facin residents a Espanya si són de qualsevol altre nacionalitat. Com a residents al país veí, a banda de fer la declaració de la renda, no tenen dret a tenir un cotxe amb matrícula andorrana. Només hi ha sis mesos de marge entre un canvi de residència i l’obligatorietat de substituir les plaques.

Les campanyes que s’havien fet d’altres vegades tenien el problema de la multitud de cotxes andorrans que passen diàriament per la frontera de pujada i de baixada. Era molt complicat detectar quins corresponien a gent que en realitat vivia a l’Alt Urgell. Els conductors podien utilitzar excuses com que anaven a comprar, a fer turisme, a veure algú… o qualsevol altre motiu que s’inventessin i no necessàriament havien de dir que anaven o venien de la Seu. A vegades es feien seguiments quan es detectava un mateix hàbit horari de pujar i baixar, però tot i així era molt complicat determinar el lloc de residència.
La campanya afecta tant a andorrans com gent d’altres nacionalitats que en realitat viu a la Seu
Per si la falta de pas d’altres vehicles amb matrícula andorrana no fos suficient, la Guàrdia Civil disposa ara d’un lector de plaques que permet tenir les dades del trànsit dels cotxes per la frontera i establir patrons de pujada i baixada que permeten demostrar quan es dorm (viu) a l’Alt Urgell i es treballa a Andorra. I es pot establir el patró de pas per la frontera durant mesos el que és una prova de càrrega molt important de l’ocultació de la residència real.
Hasta funcionaris viuen a la seu es una vergonya