Així, l’associació ha pogut comprovar que en el punt Demanats i Política de devolucions de la web de Tradeando apareix que “no es podrà desistir del servei una vegada s’ha contractat, una vegada fet el pagament el consumidor dona el seu consentiment a reconèixer que haurà perdut el seu dret de desistiment”.
En aquest sentit, FACUA recorda que l’article 47 del Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, indica com a infracció “la negativa o obstrucció al dret de desistiment”, entre altres.
Tradeando.net es defineix com una “acadèmia d’inversions”, que ofereix diferents cursos de trading i estratègies d'”inversió en bossa i criptomonedes”, entre altres.
D’igual forma, l’apartat Jurisdicció de la web assenyala que “l’usuari se sotmet a arbitratge obligatori a Andorra per a resoldre qualsevol disputa que sorgeixi sota aquests Termes i Condicions”. No obstant això, l’RDL 1/2007 configura, en el seu article 57.4 com no vinculants “els convenis arbitrals subscrits amb un empresari abans de sorgir el conflicte”. A més, l’article 90 recull com a clàusula abusiva “la submissió a arbitratges diferents de l’arbitratge de consum, tret que es tracti d’òrgans d’arbitratge institucionals creats per normes legals per a un sector o un supòsit específic”.
FACUA adverteix, a més, que Reial decret 231/2008, de 15 de febrer, pel qual es regula el Sistema Arbitral de Consum, estableix en el seu article 8.1 que les parts poden acordar, lliurement, la junta arbitral de consum que serà coneixedora del conflicte, per la qual cosa l’empresa no pot en cap cas imposar-la al consumidor. En cas de no haver-hi acord, l’article 8.2 recull que “serà competent la Junta Arbitral territorial en la qual tingui el seu domicili el consumidor”.
L’associació també ha denunciat que la plataforma Tradeando.net vulnera la normativa per no informar en la seva pàgina web de l’adreça del seu domicili social. Així, en l’apartat Avís Legal, només assenyala que es troba radicada en el municipi d’Encamp, a Andorra, però sense donar més detalls. La Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, no obstant això, assenyala l’obligació dels empresaris d’informar de “el seu nom o denominació social; la seva residència o domicili o, en defecte d’això, l’adreça d’un dels seus establiments permanents a Espanya; la seva adreça de correu electrònic i qualsevol altra dada que permeti establir amb ell una comunicació directa i efectiva”, entre altres.
Per tant, el simple esment a la localitat en la qual està situada no seria suficient, incorrent en una infracció greu de la citada normativa, tal com estableix el seu article 38. Per tot això, FACUA sol·licita al Ministeri de Consum i a la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial que realitzin les recerques que siguin oportunes i els corresponents expedients sancionadors contra Tradeando.net per vulnerar diverses normatives.