El preu de l’electricitat a Andorra és un terç del que costa a Espanya degut a que Forces Elèctriques d’Andorra manté el compromís de no traslladar els increments reals dels preus del cost de l’energia al consumidor. Aquesta decisió han permès que durant el 2021 i el primer trimestre del 2022 els usuaris del Principat no hagin vist incrementada la factura de la llum. A partir d’abril arribarà un increment de preu, però a una tarifa molt més econòmica que als països de l’entorn.
Una part del cost de l’energia estava subjecta a contractes tancats, però una altra part estava exposada a les variacions del mercat, per la qual cosa assumir aquest sobrecost li ha suposat a FEDA una afectació d’entre 15 i 20 milions d’euros. Pel que respecta als consumidors, la factura d’un consum mitjà de 2.500 kWh a Andorra s’eleva a 336 euros, mentre que a Espanya s’acosta als 1.000 euros (923 euros). La diferència es manté si una família té calefacció elèctrica. En aquest cas el seu consum s’eleva fins als 5.000 kWh per any. A Andorra, amb aquest consum es pagaria en l’actualitat 614 euros anuals, mentre que en España la factura s’elevaria fins als 1.726 euros.
A França el cost de consum estaria en una posició intermèdia: 1.080 euros. “Teníem molt clar que el paper de FEDA era posar-nos al costat de la ciutadania, i per això des de 2021 hem mantingut congelades unes tarifes ja molt competitives encara que aquesta situació obligui a tancar l’exercici amb pèrdues”, destaca el director general de FEDA, Albert Moles en declaracions a la Vanguardia. Aquest escenari es mantindrà fins a finals de març, després de seguir aquesta iniciativa des de l’arrencada de 2021. L’objectiu és que la temporada d’hivern finalitzi amb les millors condicions per als abonats encara que el cost per a FEDA s’ha doblegat en els últims mesos, una tendència alcista que encara no havia sofert els efectes de l’escalada de preus provocada pel conflicte a Ucraïna. Segons Moles, “la situació del mercat energètic ja ens afectava negativament, però ara ja no hi ha normes ni previsions que valguin”.
Això no es cert del tot. A Espanya, pels habitatges (potències contractades inferiors a 10kW), si s’ha canviat a temps del PVPC al mercat lliure, s’han pogut trobat tarifes garantides d’entre 2 i 5 anys a imports que varien dels 0,08 als 0,15 eur/kWh, mentres que a Andorra el preu del kWh ACTUAL per tarifes domèstiques varia dels 0,0819 als 0,1318 eur/kWh. No és tanta la diferència. Per les empreses i potències contractades superiors a 10kW, sí que ja es una altra història.