La clau de la compra de BancSabadell d’Andorra és que té més volum de banca país que MoraBanc

L'operació de compra de la filial de l'entitat catalana (20% mercat nacional) situaria MoraBanc (18%) amb un 38% del mercat nacional, per darrera de Crèdit Andorrà que té més d'un 52%

BancSabadell d'Andorra.

L’operació de compra de BancSabadell d’Andorra s’explica per dos motius fonamentals. Un per cada banda de la taula negociadora. Per part de la matriu catalana, hi ha una necessitat de capitalització per la complicada situació que arrossega des de fa anys i de l’intent no concretat de venda al BBVA. Andorra no és una plaça prioritària. L’operació, encara no estaria tancada del tot, perquè hi ha una oferta no vinculant que la setmana vinent hauria de convertir-se en vinculant, si no hi ha canvis, i significaria que s’ha arribat a un acord definitiu. La signatura de la compra, si res canvia, hauria d’arribar al juliol.

Per part de MoraBanc, la compra de BancSabadell d’Andorra “és la millor acció que podien fer si volen créixer de cop a nivell nacional”, segons fonts bancàries. Tot i que només té uns beneficis de deu milions d’euros anuals, la filial és el segon banc amb més volum de clients (particulars i empreses) del Principat. El que s’anomena ‘banca país’. Concretament, té un 20% del total. MoraBanc és el tercer amb un 18%. Andbank està en un 8% i Vall Banc no arriba a l’1%. Crèdit Andorrà, amb més del 52%, en té més que tota la resta junts.

MoraBanc aconseguirà un salt molt important amb l’adquisició de BancSabadell d’Andorra. Passaria a tenir un 38% de mercat nacional, tot i que en qualsevol operació d’aquest tipus no tots els clients continuen en la nova entitat. Encara que hi hagi algunes ‘fugues’, MoraBanc quedarà com el segon gran banc en volum de client nacional amb una diferència abismal. En realitat, el mercat passarà a ser gairebé un duopoli mentre Andbank estigui en percentatges tan baixos.

Exit mobile version