Una de les conseqüències que es preveien amb la pandèmia, si el confinament s’allargava,ja està damunt de la taula. Itàlia, el país més massacrat per la pandèmia, ja prepara un projecte de llei per establir que el curs 2019-2020 conclou amb un aprovat general. Tots els alumnes, foren quines foren les notes anteriors al confinament, passen al següent curs amb la mateixa nota: aprovat. Itàlia tanca així un debat intern sobre les escasses possibilitats de reprendre el curs amb suficients setmanes de marges per recuperar el temps perdut. I la decisió no significa que, potser, els alumnes podran tornar algunes setmanes a classe, però en tot cas no alterarà la nota final. L’objectiu és no provocar un col·lapse i evitar les injustícies de fer exàmens amb escàs tems de represa de les classes. El més possible però és que les aules no es reobrin fins setembre, encara que s’aixequi el confinament. Es deixarà en mans dels experts en educació decidir quins temaris del curs present que no s’han impartit s’hauran d’incloure en el de l’any vinent.
La decisió obre la porta al debat en d’altres països sobre com fer front a la represa o no del curs i com s’avaluarà. Els estats europeus, especialment del sud com Andorra, es troben amb la necessitat de decidir que es farà. Dependrà molt del moment en què es puguin reobrir els centres, però l’exemple italià (el més difícil és ser el primer en una mesura tan polèmica) facilita la decisió a d’altres països. L’aprovat general ja no obliga a traslladar les classes a l’estiu o avançar la tornada per permetre que pugui haver un període previ suficientment llarg per a l’avaluació final. Les autoritats andorranes han estat treballant fins ara amb la idea de represa del curs, però si els centres no obren les portes a principis de maig la pressió sobre agafar l’exemple italià possiblement sigui gran per evitar possibles situacions injustes per als estudiants, tot i la feina que han estat fent des de casa.
La Selectivitat, maturità en italià, és l’altra gran problema. Si les classes poguessin reprendre’s el 18 de maig, el decret preveu un calendari abreujat per a arribar a temps en una manera relativament estàndard a les proves. En cas contrari, com a resulta molt probable, els exàmens escrits de final de curs no tindran lloc i podran realitzar la prova preuniversitària tots els alumnes. L’examen es mantindrà i serà “seriós”, segons ha assenyalat la ministra d’Educació, Lucia Azzolinia. Però se celebrarà la prova exclusivament mitjançant un examen oral d’una hora a través d’alguna plataforma online. No se sap quin pes tindria aquesta avaluació oral en la nota final.