L’autoritat britànica reguladora dels medicaments (MHRA, en les seves sigles en anglès) ha enviat aquest dimecres una nota d’advertiment als hospitals que distribueixen la vacuna de Pfizer i BioNTech perquè s’eviti subministrar el tractament a tots aquells pacients que tinguin un historial rellevant de reaccions al·lèrgiques a altres vacunes, medicaments o aliments. Dos membres del personal sanitari van sofrir reaccions anafilactoides després de rebre injeccions el dimarts, segons Stephen Powis, el director nacional metge del NHS (el Servei Nacional de Salut, en les seves sigles en anglès), encara que “ja s’estan recuperant de manera satisfactòria”. Aquestes reaccions són similars a les anafilàctiques, encara que difereixen en la resposta del sistema immune, però tenen els mateixos símptomes (dificultat respiratòria, inflor, pruïja, marejos, nàusees) i riscos (són potencialment mortals). Per historial rellevant, la MHRA entén casos greus, com aquells pacients que hagin sofert reaccions anafilactoides prèvies, o aquells que hagin de portar un autoinjector d’adrenalina, com era el cas dels dos sanitaris afectats. També afegeix que la vacunació hauria de realitzar-se només en instal·lacions on hi hagi disponibles mitjans de reanimació.
“Com és comú amb les vacunes noves, la MHRA ha recomanat com a mesura de precaució que els pacients amb un historial rellevant de reaccions al·lèrgiques no rebin la vacuna, després que dues persones amb aquest historial responguessin de manera adversa”, ha explicat Powis. La directora executiva de la MHRA, June Raine, ha explicat que la reacció al·lèrgica no va ser un efecte secundari observat en els assajos. Preguntada sobre aquest tema, una portaveu de Pfizer citada per la BBC ha dit que la MHRA ha emès l’advertiment com a mesura de precaució mentre realitza una recerca sobre cada cas i les seves causes. La portaveu ha recordat que el seu medicament va ser “ben tolerat” durant l’assaig clínic en fase tres, i que el comitè independent de seguiment no va informar de problemes greus de seguretat. Els assajos, en els quals han participat més de 44.000 persones, excloïen a persones amb antecedents de reaccions al·lèrgiques greus a vacunes o a algun dels seus components.
El Regne Unit va començar el dimarts la seva campanya de vacunació massiva, després de ser el primer país europeu a donar autorització oficial a la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per Pfizer i BioNTech. Cinquanta hospitals de tot el país distribueixen les dosis que han arribat ja a territori britànic (unes 800.000) a les persones majors de 80 anys i al personal sanitari en primera línia de combat contra la malaltia. El NHS truca per telèfon als pacients i els convoca per a l’endemà. Després de rebre la primera dosi (el tractament inclou dos), cada persona rep una targeta recordatòria amb la data prevista per a la següent injecció, 21 dies després
Vacunant sense fer proves d’anticossos primer, vaja què es varen saltar la primera classe de primer curs d’immunologia.