El Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) passarà a subministrar la píndola de l’endemà (del dia després de la sospita d’haver-se pogut quedar embarassada) gratuïtament a les majors de 16 anys i a les menors de 16 que vagin acompanyades pels pares. Aquest és un dels punts destacats que s’ha explicat en la roda de premsa on s’analitzava el primer any del SIAD, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona.
Coincidint amb el Dia internacional de la dona els responsables del Servei d’Atenció Integral a la Dona (SIAD) han fet balanç de l’activitat un any després de la seva posada en marxa. I han aprofitat la presentació d’aquestes dades per explicar que es posa en funcionament, de manera immediata, un nou circuit per dispensar la píndola de l’endemà. Així, tal com ha explicat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, la dispensació serà lliure per a les majors de 16 anys mentre que les menors d’aquesta edat hauran d’anar acompanyades d’un tutor. La dispensació es farà al SIAD, a Urgències de l’hospital o a la Consulta Jove. Pel que fa al balanç del SIAD, cal destacar que ha atès 21 dones, la gran majoria de les quals, el 81%, volia informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs.
D’aquesta manera, Mas ha destacat que la principal novetat per a aquest any serà la dispensació de la píndola de l’endemà si bé ha destacat que “el mètode d’elecció és el preservatiu” ja que prevé les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats. Aquesta dispensació serà gratuïta i es farà en els punts indicats. Així, les dones majors de 16 anys hi podran anar soles a demanar-la mentre que les menors de 16 ho hauran de fer acompanyades dels progenitors o els tutors legals. Les dones seran avaluades per un professional sanitari abans d’aquesta dispensació.
D’altra banda, hi ha la intenció que aquest any les llevadores del SIAD puguin rebre formació a través d’unes estades al centre jove d’atenció a les sexualitats de Catalunya.
Andorra ets tu? No et reconec. On queda l’andorrà que m’estimo? Ens hem begut l’enteniment? Això ens evocarà a més pressió per a l’avortament i tot el que comporta. I els nostres principis? Els que portem defensant onze segles? No seria millor fomentar altres proteccions per als joves? Un abús d’aquest fàrmac no comporta efectes negatius en el organisme de la dona?