Espanya suspendrà l’administració de la vacuna de AstraZeneca. La mesura es comunicarà a les comunitats en un Consell Interterritorial de Sanitat extraordinari, i arriba després que diversos països hagin suspès l’administració de l’antídot després de diversos casos de trombosis en persones que el van rebre.
Itlaia, França i Alemanya també han anunciat de manera preventiva la suspensió de la vacunació aquest mateix dilluns. Emmanuel Macron va anunciar la decisió a primera hora de la tarda, afegint que París està a l’espera d’un dictamen de l’Agència Europea del Medicament (EMA) que s’espera per a la tarda del dimarts. El Govern alemany, per part seva, segueix la recomanació de l’Institut Paul Ehrlich (PEI), competent en la matèria, que considera que és necessari comprovar la potencial relació entre aquesta vacuna i els nous casos de trombosis registrats a Europa després de la seva inoculació.
Tant París com Berlín ha aclarit que serà en tot cas l’Agència Europea del Medicament (EMA) qui decideixi en últim terme “si aquesta nova informació afecta a l’autorització de la vacuna i en quina forma”, segons l’Executiu germànic. En els últims dies han suspès la vacunació amb aquest producte Països Baixos, Irlanda, Dinamarca, Noruega i Islàndia totalment i, en el cas d’alguns lots, Itàlia i Àustria.
La EMA ha identificat fins al moment una trentena de casos de trombosis després d’una dosi de la vacuna de AstraZeneca. En total s’han administrat a la Unió Europea (UE) uns cinc milions de dosis. La EMA ha apuntat que la taxa de casos de trombosis entre els vacunats “no és major que la del conjunt de la població”, però ha afegit que cal analitzar amb detall el succeït. AstraZeneca ha assegurat, també, que la incidència de trombosi en la població vacunada “és molt inferior a la que s’esperaria que ocorregués de manera natural en una població general d’aquesta grandària i és similar a la d’altres vacunes autoritzades”.
L’agència britànica reguladora del medicament (MHRA, en anglès) va assenyalar aquest dilluns que les proves existents no apunten al fet que la vacuna de AstraZeneca causi coàguls sanguinis en els seus receptors, alguna cosa que també va defensar la farmacèutica en un comunicat. “Estem examinant de prop els informes, però tenint en compte el gran nombre de dosis administrades i la freqüència amb què poden ocórrer els coàguls sanguinis de manera natural, les proves disponibles no indiquen que la vacuna sigui la causa”, va destacar el responsable de seguretat de les vacunes en la MHRA, Phil Bryan.
“La gent hauria de continuar anant a posar-se la seva vacuna contra la covid-19 quan se’ls demani”, va agregar Bryan en un comunicat. La intervenció del regulador britànic s produeix després que la pròpia companyia farmacèutica emetés anit un comunicat en el qual reiterava la seguretat del seu producte i negava que produís coàguls.
En similars termes s’ha expressat l’OMS, que ha demanat als països que no deixin de vacunar, afegint que el seu panell d’experts està analitzant les incidències i aviat publicarà les seves conclusions. “Avui dia, no hi ha proves que els incidents siguin causats per la vacuna i és important que les campanyes de vacunació continuïn perquè puguem salvar vides i frenar la greu malaltia del virus”, va dir el portaveu de l’OMS portaveu de l’OMS, Christian Lindmeier.
Y los que ya se an puesto la primera dosis que pasa ahora le pondrán la segunda