Meta Platforms, la companyia que controla Facebook, acaba de fer un pols a Europa en la lluita contra les disposicions de la Unió Europea. Ha advertit que podria haver de retirar molts dels seus productes i serveis, inclosos Facebook i Instagram, del mercat europeu (no només als de la Unió Europea sinó a la resta com Andorra) si l’empresa ja no pot transferir les dades dels usuaris europeus als Estats Units.
Per a Meta és important el Privacy Shield o Escut de Privacitat, marc en el qual es basa per a la transferència de dades d’Europa als Estats Units. Aquest escut / marc va ser invalidat pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea al juliol de 2020, en ple inici de la pandèmia. “Si no s’adopta un nou marc de transferència transatlàntica de dades i no podem continuar recorrent a les clàusules contractuals estàndard o a altres mitjans alternatius de transferència de dades d’Europa als Estats Units, és probable que no puguem oferir diversos dels nostres productes i serveis més importants, com Facebook i Instagram, a Europa”, assenyala Meta en el seu escrit. Aquesta decisió “afectaria materialment i de manera adversa” a la situació financera, el negoci i els resultats de les operacions de l’empresa.
En una declaració jurada presentada davant el Tribunal Superior d’Irlanda, a Dublín, al setembre de 2020, Facebook Ireland va afirmar que l’ordre (de no enviar les dades dels ciutadans als EUA) obligaria l’empresa a deixar de prestar els seus serveis a Europa, la qual cosa deixaria a gairebé 410 milions de persones sense poder utilitzar les populars plataformes de xarxes socials. Al maig de 2021, el Tribunal Superior d’Irlanda va desestimar l’intent de Facebook de bloquejar l’ordre i va permetre al regulador seguir endavant amb la investigació.
Si el projecte de la UE s’aprova, podria tenir un impacte generalitzat en empreses tecnològiques com Facebook, que han estat realitzant negocis transatlàntics en línia i transferint les dades dels usuaris de la UE als Estats Units. Al juliol de 2020, el TJCE va dictaminar que l’acord transatlàntic de l’Escut de la Privacitat entre la UE i els Estats Units no era vàlid, perquè no podia protegir les dades dels usuaris europeus dels mecanismes de vigilància dels EUA.
que vagin a fregir esparrecs!